Hoppa till huvudinnehåll

Besvikna greker om Tsipras: Han sålde oss hopp – men det infriades aldrig

Kostas Chatziandreou
Kostas Chatziandreou Kostas Chatziandreou Bild: Yle / Daniel Olin Aten,Grekland,kostas chatziandreou

En bättre framtid lovade den karismatiske vänstermannen Alexis Tsipras när han i januari 2015 blev Greklands premiärminister efter en jordskredsseger. I dag drygt två år senare har stödet för Tsipras och hans parti Syriza rasat. Många greker känner sig lurade. Livet blev inte bättre – snarare tvärtom. Yle Nyheter har besökt Aten.

Några kilometer från Atens turistkvarter, i en liten restaurang, står Kostas Chatziandreou och steker kött.

Restaurangen är en enmansshow. Kostas både lagar maten, serverar och underhåller gästerna.

- Det här var en bra dag. Jag hade gott om kunder. Men så är det inte alla dagar. Grekerna har inte längre råd att äta ute lika ofta som tidigare.

Porträttbild av Kostas Chatziandreou.
Kostas Chatziandreou. Porträttbild av Kostas Chatziandreou. Bild: Yle / Daniel Olin Grekland,kostas chatziandreou

”Jag har inte råd att betala skatt – så jag låter bli”

Kostas Chatziandreou är en pratsam och stor man, och han berättar att han har varit mycket större.

- När den ekonomiska krisen slog till förlorade jag inte bara mitt jobb utan hela min lovande karriär inom reklambranschen. Jag blev deprimerad satt hemma i flera år och gick upp massor i vikt; som mest vägde jag 230 kg. Jag mådde inte bra, säger Kostas.

Kostas Chatziandreou skivar tomater i sitt kök.
Kostas Chatziandreou skivar tomater i sitt kök. Bild: Yle / Daniel Olin Grekland,kostas chatziandreou

Men Kostas tog sig i kragen, fick ordning på sin hälsa och för några år sedan öppnade han en restaurang.

- Jag är glad att jag tog beslutet. Jag har till skillnad från många andra ett jobb även om restaurangen knappt går på plus. De senaste åren har allt blivit dyrare. Mervärdesskatten har ju höjts. Det blir inte mycket över när alla räkningar är betalda.

Kostas säger att de reformer som regeringen har genomfört på inget sätt har gynnat honom som företagare.

- Allt blir dyrare. Jag brukar ibland - rätt så ofta - låta bli att betala skatt. Skulle jag följa alla nya skatteregler så skulle min restaurang inte gå runt.

”Tsipras lurade mig”

Kostas, som så många andra greker, hade höga förväntningar när vänstermannen Alexis Tsipras blev landets premiärminister för två år sedan.

Tsipras och hans parti Syriza lovade befria grekerna inte bara från långivarnas strypgrepp utan också från de gamla partiernas styre.

Men i juli 2015, efter några dramatiska veckor, var premiärminister Tsipras tvungen att acceptera ett tredje stödpaket på 86 miljarder euro i nödlån. Annars hade Grekland gått i konkurs.

Nödlånet kom med tuffa villkor. För grekerna har det betytt sparåtgärder och så kallade strukturreformer - och de har varit många till antalet.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras talar till parlamentet på söndagen 22.5.2016
Greklands premiärminister Alexis Tsipras och hans parti Syriza har gjort många greker, bland annat restaurangägaren Kostas Chatziandreou, besvikna. Greklands premiärminister Alexis Tsipras talar till parlamentet på söndagen 22.5.2016 Bild: EPA/PANTELIS SAITAS Alexis Tsipras,Grekland

– De (Syriza) lovade oss ett slut på åtstramningspolitiken. Men de har inte gjort något för att vi skulle ha det bättre. De sålde oss hopp och framtidstro men hoppet det kom aldrig, säger Kostas och konstaterar att han säger sig lurad.

Han har tappat förtroende för vänsterpartiet Syriza, och framför allt är han kritisk mot partiledaren Alexis Tsipras.

- Alexis Tsipras visade sig vara exakt likadan som de tidigare premiärministrarna. Han säger en sak - och gör en annan.

Kostas säger att han inte längre skulle rösta på Syriza, och att han förmodligen inte skulle rösta alls.

”Syrizaminister: Vi är trots allt folkets sista hopp”

Många greker tänker som Kostas. Syrizas väljarstöd har enligt de senaste opinionsmätningarna fallit som en sten.

Det konservativa oppositionspartiet Ny Demokrati har gått förbi och skulle bli störst ifall det ordnades parlamentsval i Grekland i dag.

Det inte omöjligt att de kan bli nyval i Grekland ännu i år med kaos som följd. Men mer om det senare.

- På åttonde våningen i en grå och sliten byggnad i centrum av Aten sitter Greklands socialminister Theano Fotiou. Från hennes arbetsrum högt uppe i socialministeriet ser man Parthenontemplet på Akropoliskullen.

Greklands socialminister Theano Fotiou
Socialminister Theano Fotiou Greklands socialminister Theano Fotiou Bild: Yle / Daniel Olin Theano Fotiou,Grekland,socialminister theano fotiou

Socialminister Fotiou är väl medveten om den uppgivenhet och besvikelse som många greker känner.

Hon säger att det är förståeligt, och att människor är trötta efter åtta år av ekonomisk kris. Men hon fortsätter med att konstatera att utan Syriza vid makten skulle situationen vara mycket värre.

- Sedan vi tillträdde har vi gjort mycket för att förbättra de fattigas situation i Grekland.

Hon tillägger att det tar tid innan man ser konkreta resultat av det arbete den Syrizaledda regeringen gjort.

- Men jag tror att även om folket klagar och protesterar så känner de mycket väl till att det är vår regering som är deras sista hopp.

”Om regeringen faller blir det kris på många fronter”

Journalisten Dimitris Chatzinikolas är en känd politisk kommentator. Han skriver både för höger- och vänstertidningar och analyserar grekisk politik i tv.

Porträtt av Dimitris Chatzinikolas.
Journalisten Dimitris Chatzinikolas. Porträtt av Dimitris Chatzinikolas. Bild: Yle/Daniel Olin Grekland,dimitris chatzinikolas

Han anser att socialministern på sätt och viss har rätt.

- Folket har reagerat kraftigt och gnäller för det som vänsterregeringen har gjort eller inte gjort. Men Tsipras försökte ändra på saker, men trots ansträngningar lyckades han inte. Att Tsipras försökte är något som han uppskattas för även i framtiden.

Det är enligt honom orsaken till att Alexis Tsipras ställning än så länge inte är hotad även om han på hemmaplan är mer pressad än någonsin tidigare.

- Förutom att stödet rasat så har det blivit allt svårare för regeringen att driva igenom lagpaket i parlamentet.

Dimitris Chatzinikolas säger att det finns risk för en regeringskris, och till och med nyval, även om han ser det som osannolikt.

Dimitris Chatzinikolas går på gatan i Grekland.
Journalisten Dimitris Chatzinikolas. Dimitris Chatzinikolas går på gatan i Grekland. Bild: Yle/Daniel Olin Grekland,dimitris chatzinikolas

Det är mycket sannolikt att förtida val i Grekland skulle leda till att konservativa Ny Demokrati vinner.

- Ny Demokrati skulle i dagens läge inte lyckas få till stånd en majoritetsregering. Det skulle betyda kaos inom grekisk politik och påverka hela samhället för en lång tid framöver.

Kaos är något som socialminister Theano Fotiou vill undvika.

- Vår regering jobbar för folkets bästa till skillnad från de tidigare regeringarna som bara var efter makt. Många av våra ministrar är inte yrkespolitiker utan människor som tagit sig an detta jobb för att få Grekland på fötter.

Hon anser att det trots allt missnöje finns ljus i tunneln.

- Ekonomin växer, och det går bättre nu - inte sämre. Vi är på rätt väg. Vi vill slutföra vårt arbete.

Gatuvy från Grekland.
Gatuvy från Grekland. Bild: Yle / Daniel Olin Grekland

”Märks återhämtningen i människors vardag?”

Tillbaka i Kostas restaurang. Det börjar vara stängningsdags. Kostas har jobbat 14 timmar i sträck, och det gör han 6 dagar i veckan.

Han säger att varken han eller hans bekanta känner av att ekonomin sakta återhämtar sig.

- Regeringen men också långivarna talar jämt om det. Men ingen som jag känner eller har talat med har fått det bättre. Skatterna har ju höjts och pensionerna sjunkit. Inte har livet blivit lättare. De svåra tiderna kommer nog att fortsätta ännu länge. Dessvärre, konstaterar restaurangägaren Kostas Chatziandreou i Aten.

Grekland
Grekland Bild: Yle / Daniel Olin Grekland