Hoppa till huvudinnehåll

Hunters får sätta skridskorna på hyllan för den här säsongen

Ishockeyskridskor
Ishockeyskridskor Bild: Pixabay skridskor,ishockey

Säsongen är över för Borgålaget Hunters som spelar ishockey i Finlandsserien. Hunters lyckades inte avancera till semifinalerna, och nu är det sommarlov som gäller. Nokian Pyry, förstärkt med flera ligabekantingar, var bättre i kvartsfinalerna.

Hunters tog sig till slutspelsfasen i Finlandsserien som ett av de åtta bästa lagen, men det blev ingen fortsättning.

Det här klarnade på veckoslutet då Hunters förlorade sin hemmamatch mot Pyry från Nokia med slutsiffrorna 2–4.

Pyry tar sig vidare till semifinal med tre segrar medan Hunters får sätta skridskorna på hyllan för den här säsongen.

– Grundseriens betydelse är enorm. Ju bättre placering man har när det gäller slutspelen, desto bättre chanser har man att gå vidare. Bland annat är hemmafavörens betydelse enorm, säger Markku Välimäki som är ordförande för Hunters.

Pyry hade före detta ligaspelare

Hunters slutade på en sjätte plats i grundserien, och låg i underläge med tanke på slutspelsfasen. Pyry från Nokia lyckades ta hem alla tre matcher, bland annat på grund av att laget har många före detta ligaspelare.

De mest erfarna spelarna i Nokian Pyry är Jussi Pesonen med över 700 ligamatcher och Antti Bruun med över 600 matcher i FM-ligan. Övriga ligameriterade Pyry-spelare är bland andra Jarkko Pyymäki, Antti Hildén och Mika Niemi (inte samme Mika Niemi som spelar för Jokerit).

– Matcherna var jättejämna men Pyry kunde avgöra dem med hjälp av sin erfarenhet att göra mål, vilket var vår sämsta sida i slutspelen.

Skulle Hunters ha kunnat göra något annorlunda för att klara sig bättre? Egentligen inte, säger Markku Välimäki.

– Tränarduon Tero Määttä och Sami Ryhänen har gjort ett stort arbete hela säsongen igenom och kunde också få lite hjälp av viss tränarkunskap utifrån till de här sista matcherna.

Borgås bästa lag genom tiderna

Välimäki konstaterar ändå att en stor del av utgången beror på hur många mål man lyckas göra. Om man gör tre mål brukar man ofta vara nära vinst.

Hunters förlorade den sista matchen först i förlängning, under matchens 67:e minut.

– Den här säsongen hade vi Borgås bästa lag genom tiderna, och laget presterade säsongens bästa spel i söndags. Då svider det nog enormt, men sådan är tävlingsidrotten i de mörkaste fallen.

Nu tar Hunters en paus i ett par veckor för att fundera på hur det gick som det gick. Sedan är det dags att gå igenom den gångna säsongen tillsammans med tränarduon, som för övrigt fortsätter också i nästa säsong.

Markku Välimäki säger att laget nu särskilt måste ta en titt på förträningen under sommaren.

– Laget var i väldigt bra skick här i slutskedet, men i början var fler matcher sådana där vi borde ha tagit hemmavinster och så vidare. Jag tror att sommarträningen är en sådan sak vi tar upp då vi diskuterar med tränarduon.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland