Hoppa till huvudinnehåll

Iversen har inte svarat på bastuinbjudan – Jauhojärvi: ”Han har händerna fulla med Stina”

Sami Jauhojärvo skakar hand med Emil Iversen, VM 2017.
Sami Jauhojärvi skakade hand med Emil Iversen efter söndagens dramatiska tävling. Sami Jauhojärvo skakar hand med Emil Iversen, VM 2017. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sami Jauhojärvi,Emil Iversen

Sami Jauhojärvi bjuder på en ny passning i riktning Emil Iversen efter den finsknorska dramatiken i lagsprinten.

Det var efter söndagens sprintstafett som Jauhojärvi – sin vana trogen med glimten i ögat – bjöd in Emil Iversen på bastukalas.

– Emil är välkommen att värma sina tankar och händer med oss. Det här är en inbjudan – ta med lite cider, sade Jauhojärvi i går.

Iversen rakade in i Finlands ankare Iivo Niskanen i sprintstafettens sista kurva och satte stopp för de blåvita guldförhoppningarna.

Sami Jauhojärvi, VM 2017.
Sami Jauhojärvi var arg efter lagsprinten. Sami Jauhojärvi, VM 2017. Bild: Lehtikuva Sami Jauhojärvi

Nu upprepar Jauhojärvi sin inbjudan.

– Finland är det enda landet där man kan tillverka ordentliga bastun, så välkommen bara, vi har bastun varm, säger Jauhojärvi som inte tror Iversen svarar jakande på inbjudan.

– Jag tippar att svaret är nej. Jag antar att han har händerna fulla med Stina, fortsätter veteranen med ett skratt.

Bara lösa rykten

Jauhojärvi syftar på Stina Nilsson som redan länge ryktats ha ett förhållande med Iversen. Nilssons tränare Ole Morten Iversen är Emils far.

– Det är som du säger, bara rykten. Vi är inte ihop, konstaterar Nilsson till Expressen om det påstådda förhållandet i januari.

– Det har skrivits och snackats så mycket om det där så jag tror att alla förstår att det inte är sant, utan bara en kul grej, fortsatte svenskan.

Huvudet i WC-byttan

Har du fått några reaktioner från Norge efter dina uttalanden?

– Inte desto mera, svarar Jauhojärvi. Och inte väntar jag mig något heller. Det här är tävling, och till tävling hör korrekta och felaktiga beslut.

Finland hade såväl enligt Jauhojärvi och Niskanen, som Yle Sportens expertduo Leif Lampenius och Glenn Lindholm, sannolikt vunnit guld i lagsprinten utan olyckan.

Jauhojärvi menar ändå att även bronset ger en rejäl dos självförtroende och arbetsro inför fortsättningen. Huvuddistansen är 15 kilometer klassiskt på onsdag.

Iivo Niskanen sur på Emil Iversen efter lagsprinten, VM 2017.
Iversen bad efteråt om ursäkt av Iivo Niskanen. Iivo Niskanen sur på Emil Iversen efter lagsprinten, VM 2017. Bild: All Over Press Emil Iversen,Iivo Niskanen

– Det var en lättnad mentalt. Trycket har varit ganska hårt. Det berättar säkert nånting att jag var tvungen att ha huvudet i byttan ganska länge före tävlingen i går. Det händer inte direkt varje gång.

– Men nu är VM igång och den största pressen borta. En vanlig tävlingsnerv infinner sig säkert på morgonen, men nog spänner sig de övriga åkarna också, inte bara finländarna.

Hur ser du på utgångsläget i loppet?

– Visst är (Martin Johnsrud) Sundby i väldigt stark form, det har han visat hela säsongen och senast i skiathlonen, säger Jauhojärvi som även i sedvanlig ”Musti”-stil bjuder på en kaxig kommentar om utfallet.

– Iivos fart var såpass imponerande i går att det kan hända att jag bara kämpar om silvret, säger Jauhojärvi och ler. Jag tror det blir en finländsk fest. Allting är möjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport