Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö kämpar för sin existens

Auvo Ojanperä står med sin cykel vid Hamngatan i Kaskö.
Auvo Ojanperä Auvo Ojanperä står med sin cykel vid Hamngatan i Kaskö. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten,auvo ojanperä

Ända sedan Metsä-Botnia lade ner sin cellulosafabrik i Kaskö 2009 har staden kämpat för sin överlevnad. Inför årets kommunalval är de stora frågorna arbetslösheten och en möjlig sammanslagning med Närpes.

Under Metsä-Botnias storhetstid var arbetslösheten i staden endast 3,9 procent. I dag ligger siffran på 19,8 procent och enligt Suomen Kuvalehti är Kaskö en av 57 kommuner i Finland som är döende.

- Vi behöver arbetsplatser och fler barnfamiljer. Botnia sysselsatte i tiderna många invånare, men det är synd att ingenting annat har kommit i stället. Vi hoppas att något stort skulle komma hit, men det är väl bara en dröm, säger arbetslösa närvårdaren Päivi Hytönen.

Kasköbon Päivi Hytönen poserar för kameran i ett vinterlandskap i Kaskö.
Päivi Hytönen. Kasköbon Päivi Hytönen poserar för kameran i ett vinterlandskap i Kaskö. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten,päivi hytönen

På väg mot en dyster framtid

Till invånarantalet är Kaskö Finlands minsta stad med sina 1 300 invånare och trots ett litet uppsving i invånarantalet förra året, målar ortsborna upp en dyster bild av stadens framtid.

- Inte är det riktigt ljust, men vi får hoppas det blir bättre, säger Jörgen Westerback.

- Inte ser det bra ut, tyvärr. De vill inte förnya järnvägen och det borde finnas mera industri, säger Tarja Tuisku-Lappalainen.

Stadsdirektören Marlene Svens har inte ännu gett upp hoppet och hon tror på en ljusare framtid för staden.

- Inte skulle jag kasta yxan i sjön ännu. Nog finns det mycket man kan göra och jag tycker inte att Kaskö är en döende ort. Vi har ju ännu Metsä Board som är en ganska stor arbetsgivare och vi har en hamn som är en stor och betydande arbetsgivare. Så om vi ser på Kaskös näringsliv och det att vi betalar skatteutjämning åt andra kommuner, så tycker jag inte att vi uppfyller sådana kriterier att vi är döende. Jag tycker det är tvärtom.

Stadsdirektören Marlene Svens står framför en byrå på sitt kontor.
Marlene Svens. Stadsdirektören Marlene Svens står framför en byrå på sitt kontor. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten,stadsdirektörer,marlene svens

Ortsbor vill gå samman med Närpes

Ironiskt nog ser många ortsbor att den enda möjligheten till överlevnad är en sammanslagning med grannkommunen Närpes.

- Ekonomin är icke i balans, det investerades för kraftigt på den tiden då Metsä-Botnia var på tapeten. När de slutade störtdök staden. Till och med på finskt håll har det diskuterats en eventuell sammanslagning med Närpes, säger Tom Degerstedt.

- Det här är en liten stad som stampar på stället just nu. Kaskö skulle behöva mera industri och arbetsplatser och sedan en kommunsammanslagning. Det är det enda som skulle kunna föra Kaskö framåt, säger Auvo Ojanperä.

En vinterklädd gata gapar tomt i Kaskö.
En vinterklädd gata gapar tomt i Kaskö. En vinterklädd gata gapar tomt i Kaskö. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten,trähus,gator

Svens vill däremot hålla staden självständig eftersom hon anser att utvecklingen i staden håller på att vakna till liv igen.

- Jag prioriterar nog servicen här i Kaskö. Om vi går ihop med andra kommuner så är det ganska stor risk att vi mister vår service.

Kaskö = Finlands Florida

Men även invånarna kan se det positiva med staden och trots de dystra framtidsutsikterna trivs invånarna i sin stad.

- Det är en härlig sommarstad, jag trivs nog bra här. Vintrarna och höstarna är trista, men sommaren är helt fantastisk med havet här riktigt bredvid, säger Päivi Hytönen.

- Det är som ett Florida för pensionärer. Jag ser framemot att förmögna pensionärer flyttar hit och njuter av tillvaron här. Det är lugnt och fridfullt. Det är en fin stad, säger Tom Degerstedt.

Kasköbon Tom Degerstedt med en färggrann mössa på huvudet.
Tom Degerstedt. Kasköbon Tom Degerstedt med en färggrann mössa på huvudet. Bild: Yle/Juho Karlsson Kaskö,Österbotten,tom degerstedt