Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöns tekniska nämnd behandlade inte Nordanå-Lövböle

Sami Rytilahti från Vestas sköter servicen av vindkraftverken i bland annat Olhava.
Sami Rytilahti från Vestas sköter servicen av vindkraftverken i bland annat Olhava. Bild: Yle/Monica Forssell olhava vindkraftspark

Turerna kring Kimitoöns vindkraftssatsning fortsätter. Kimitoöns tekniska nämnd valde på måndagkvällen att inte behandla förslaget till Nordanå-Lövböle vindpark.

Nämndens ordförande Daniel Wilson (SFP) använde sin röst och tog bort ärendet.

- Som ordförande tog jag bort ärendet från listan. Vi behöver veta mer om den juridiska bakgrunden till hur den här processen går vidare. Vi måste vara säkra på att det blir rätt. Vi tar upp den här frågan på vårt nästa möte i mars, säger Wilson till Yle Åboland.

I januari remitterade kommunstyrelsen delgeneralplanen till tekniska nämnden för ny beredning, men på måndagkvällen valde alltså Kimitoöns tekniska nämnd att skjuta upp ärendet till nästa möte.

Den här vindkraftsplanen är minst sagt en väldigt utdragen process, då den har pågått ända sedan 2011. En plan för området godkändes redan 2014, men beslutet upphävdes av Åbo förvaltningsdomstol på grund av jäv.

I den nya beredningen ska kommunen se till att både lagenligheten och förfarandet är riktigt från början.

Invånarinitiativ röstades ner

Ett ärende som Kimitoöns tekniska nämnd däremot behandlade på måndagens möte var ett invånarinitiativ som 247 röstberättigade invånare hade lämnat in, gällande ett avstånd på minst 2 000 meter mellan vindkraftverk och närmaste bostad.

Det skulle gälla i alla befintliga och kommande områden med vindkraft i Kimitoön.

Tekniska nämnden röstade ner invånarinitiativet.

- Röstningen slutade 4-4, men min röst som ordförande avgjorde, säger Daniel Wilson.