Hoppa till huvudinnehåll

Krav på bättre vinterunderhåll av riksväg 8 står fast

Trafiken avbruten på riksåttan i Kronoby efter älgkrock.
Arkivbild. Trafiken avbruten på riksåttan i Kronoby efter älgkrock. Bild: Yle / Marcus Lillkvist älgkrock

Arbetet med att förbättra trafiksäkerheten på riksväg 8 går vidare. Många yrkeschaufförer har oroat sig över säkerheten i och med vinterns olyckor.

Tidigare i vinter gick Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden ut med ett ställningstagande där man krävde bättre vinterunderhåll på riksväg 8 mellan Pedersöre och Karleby. På måndagen diskuterade samarbetsnämnden frågan igen.

Ordförande Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre, berättar att arbetet pågår på bred front.

- Vi har haft kontakt med beslutsfattare på olika nivåer och försöker få till stånd en diskussion med näringsminister Mika Lintilä (C). Målsättningen står fast: vi behöver få en nivåhöjning särskilt när det gäller vinterunderhållet som varit ett problem.

"Viktigt att trycka på i den här frågan"

Svenfors anser att det är viktigt att regionen och landskapet blir påminda om problemen och får kontinuerlig information om behoven.

- Vi har ju haft en hel del tillbud och olyckor bara under den här vintern och konstaterat att underhållet varit bristfälligt.

Upplever du att det finns ekonomiska resurser att ta itu med de här problemen?

- Nå det är en fråga om prioriteringar som med allt annat. Men det är viktigt att trycka på och sätta fokus på den här problematiken.

Har du någon hälsning till yrkeschaufförerna - när kan de vänta sig att någonting händer?

- Det är svårt att säga eftersom de här besluten ligger på en annan nivå än kommunala samarbetsnämnden men det är viktigt att hålla trycket uppe.

Svenfors har personligen blivit kontaktad av många yrkeschaufförer och också fått positiv respons på att man börjat jobba med problemen.

- Det är ju yrkeschaufförerna som upplever problemen varje dag så det är förstås viktigt att budskapet kommer därifrån. Men vi behöver också visa att det här är en angelägenhet på många olika nivåer.