Hoppa till huvudinnehåll

Med geväret i skidspåret sedan hon var elva

Skidskytten Josefine Augustsson i skidspåret.
Skidskytte är Josefine Augustssons paradgren. Skidskytten Josefine Augustsson i skidspåret. Bild: Tom Augustsson skidåkning,skidskytte,Ekenäs,Tenala,Raseborg,Västnyland,Åsarna IK,österby sportklubb

Josefine Augustsson från Tenala vill inom loppet av några år representera Finland i skidskytte. Ännu har hon inte representerat Finland i internationella sammanhang, men särskilt långt ifrån en landslagsplats är hon inte.

- Det är klart att det skulle vara roligt att få representera Finland i något stor mästerskap inom de närmaste fem åren. Det har alltid varit min dröm, säger Josefine Augustsson.

Hon studerar för andra året i Fjällgymnasiet i Åsarna i mellersta Sverige. I det svenska skidgymnasiet får hon koncentrera sig på skidningen samtidigt som hon studerar.

Det 17 år gamla skidskyttelöftet säger att beslutet att gå gymnasiet i Sverige var lätt att fatta.

- Möjligheterna att nå framgång är väldigt bra där. Jag har bekanta där från tidigare så det var ganska klart att jag vill dit då jag gått ut nian här, säger hon.

Gymnasiet skiljer sig en hel del från de traditionella gymnasierna.

- Studierna är anpassade så att man ska kunna utöva sin idrottsgren och studera samtidigt. Halva dagen går till träning, andra halvan är vi i skolan.

Förutom Augustsson går tre andra nyländska ungdomar i gymnasiet. Två av dem kommer från Västnyland och en från Östnyland.

Skidskytte såg roligt ut

Josefine Augustsson började med skidning redan då hon var sex år gammal. Geväret kom med då hon var elva. Hon ville börja med skidskytte för att det verkade intressant.

- Skidskytte såg roligt ut och jag ville prova på det.

Hon sysslar också med skidning och tänker fortsätta med den grenen åtminstone en tid.

- Jag tror ändå att skidskytte kommer att bli det jag kommer att satsa på.

Porträttbild på Josefine Augustsson.
Josefine Augustsson sysslar också med löpskytte. Porträttbild på Josefine Augustsson. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund skidåkning,skidskytte,Ekenäs,Tenala,Raseborg,Västnyland,Åsarna IK,österby sportklubb

Augustsson har vunnit en del FM-medaljer i juniorklasserna i skidskytte och i löpskytte. Löpskytte är en mera ovanlig gren. Hon har den på sitt program för att det är bra sommarträning.

- Det är vanligt att skidskyttar sysslar med löpskytte på sommaren.

Till sommarträning hör också en hel del rullskidning.

ÖSK och Åsarna IK

Josefine Augustson representerar två olika skidföreningar. Hemma i Finland skidar hon för Österby Sportklubb, medan hon i Sverige representerar Åsarna IK.

- Jag tävlar en hel del i Sverige och jag kände att jag har större nytta av att tävla för en svensk klubb. Om jag skulle representera en finsk klubb skulle jag alltid skida utanför tävlingen, förklarar hon.

Den här säsongen kan hon delta i svenska mästerskapstävlingarna eftersom hon i ett års tid varit medlem i den svenska klubben. Svenska mästerskapen avgörs nästa vecka (8-12.3) i Kalix och Josefine Augustsson deltar i de tävlingarna.

- Mitt mål är att vara bland de 20 till 30 bästa i SM, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland