Hoppa till huvudinnehåll

Namninsamlingen för Vasa centralsjukhus inne på slutrakan

Manifestation för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa.
Arkivbild. Manifestation för VCS på Vasa torg. Manifestation för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,Vasa centralsjukhus,demonstrationer (samhälleliga händelser),Manifestation

Namninsamlingen för Vasa centralsjukhus avslutas på tisdagen. På måndag kväll hade drygt 64 000 personer undertecknat medborgainitiativet för en omfattande jour på Vasa centralsjukhus.

- Väldigt många har kontaktat mig och frågat varför vi slutar samla in namn redan nu, säger Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på Vasa centralsjukhus och initiativtagare till medborgarinitiativet.

- Det är för att det tar ungefär två månader att räkna alla blanketter och vi vill få medborgarinitiativet till riksdagen innan de börjar behandla nästa del av social-och hälsovårdsreformen.

Nästa vecka körs pappersblanketterna till Helsingfors

Stefan Mannsén är av många frivilliga som samlat in namnunderskrifter i pappersform ute i kommunerna. Mannsén har samlat in namnunderskrifter i Närpes och berättade på måndagskvällen att han för tillfället har några hundra ifyllda pappersblanketter hemma som väntar på att lämnas in.

Efter att namninsamlingen avslutats på tisdag har Mannsén och de andra frivilliga en vecka på sig att lämna in alla pappersblanketter som fyllts i runtom i Österbotten.

Nästa veckas onsdag kör Kim Berg och sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Hans Frantz (SFP) pappersblanketterna till Helsingfors.

- Vår plan är att medborgarinitiativet går igenom och att Vasa blir det trettonde fulljoursjukhuset. Om det inte händer så måste vi planera vad vi möjligtvis gör i så fall, säger Kim Berg.

Hoppas på medborgainitiativ och lagmotion

Förutom medborgarinitiativet pågår också arbetet med en lagmotion för Vasa centralsjukhus. Svenska riksdagsgruppen har för avsikt att lämna in motionen i slutet av den här veckan.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, hoppas att båda de här processerna ska leda till resultat.

- Min roll som tjänsteman är att försöka påverka via ministeriets tjänstemän och ministrarna. Vi jobbar kontinuerligt på olika plan.

Att medborgarinitiativet har samlat så många namn tycker Göran Honga är fantastiskt men inte oväntat.

- Vi har gått över språkgränserna i den här frågan och vi har gått långt över landskapsgränserna. Det finns väldigt många också i södra Finland som elektroniskt har stött det här. Man ser att det faktiskt har engagerat folk och att den allmänna uppfattningen bland dem som har deltagit är att både svenskan som språk och som en följd av det Vasa centralsjukhus har blivit felbehandlade i det här fallet.

Skulle du säga att den tyngsta delen av jobbet är gjord nu?

- Nå jag har varit med så länge som tjänsteman och jobbat med politiker på olika nivåer att innan allting är rott i land så ska vi inte vila. Den första stora mätningen sker nu i vår både vad gäller centraliseringsförordningarna och vad som händer med reformen och dess tidtabell. Som det ser ut nu är det här en process som ska pågå in på 2020-talet och vi ska hoppas att den leder till gott resultat.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten