Hoppa till huvudinnehåll

Oscargalan 2017 fick ett dramatiskt slut - fel vinnare lästes upp

Två män med ryggen mot kameran står på en stor scen och ser ut över en fullsatt sal.
Två män med ryggen mot kameran står på en stor scen och ser ut över en fullsatt sal. Bild: Scott Diussa / Oscars® Oscar,Oscarsgalan 2017

Warren Beatty fick fel kuvert och korade La la land till bästa film trots att Moonlight var vinnaren.

Oscargalan rullade på som väntat utan större dramatik ända tills den sista statyetten skulle delas ut - priset för bästa film. Warren Beatty såg förvånad ut då han öppnade kuvertet, han vände sig till Faye Dunaway och frågade henne om hon var säker på det som stod på lappen. Hon nickade och utnämnde La la land till bästa film.

Producenterna och hela filmteamet för La la land hann upp på scenen och inledde sina tacktal innan arrangörerna plötsligt upptäckte misstaget och kom in på scenen och avbröt ceremonin. För en stund var det kaotiskt innan en av producenterna för La la land ställde sig vid mikrofonen och sade att vinnaren är Moonlight.

Och de förvånade men glada filmteamet från Moonlight gick istället upp och tackade istället. Jimmy Kimmel klev fram, bad om ursäkt och tog på skulden på sig. Även Warren Beatty bad om ursäkt.

Warren Beatty hade alltså inte läst fel utan fick fel kuvert i handen då han och Faye Dunaway skulle presentera bästa film.

Läs mera:

Oscarsgalans vinnare 2017

Nattens Oscarsgala, den 89. i ordningen, var fest med glamour och glitter och en hel del politiska ställningstaganden. Storvinnaren blev La la land med sex Oscarsstatyetter.