Hoppa till huvudinnehåll

Oscarsgalans vinnare 2017

Producenten Adele Romanski håller tal då skådespelarna och andra i teamet bakom Moonlight firar att filmen fick Oscar i kategorin bästa film.
Producenten Adele Romanski håller tal då skådespelarna och andra i teamet bakom Moonlight firar att filmen fick Oscar i kategorin bästa film. Producenten Adele Romanski håller tal då skådespelarna och andra i teamet bakom Moonlight firar att filmen fick Oscar i kategorin bästa film. Bild: AFP / Lehtikuva Oscarsgalan 2017,Moonlight

Nattens Oscarsgala, den 89. i ordningen, var fest med glamour och glitter och en hel del politiska ställningstaganden. Storvinnaren blev La la land med sex Oscarsstatyetter.

Kvällens programvärd, Jimmy Kimmel, skötte sitt värdskap elegant, inte alltför elaka vitsar och inte alltför hetsigt tempo. Trots det blev det en stor miss helt på slutet då La la land först hyllades för priset för bästa film och sedan visade det sig att Warren Beatty hade fått fel kuvert. Producenterna och filmteamet för La la land hann redan upp på scenen och inledde sina tacktal innan felet upptäcktes.

Jimmy Kimmel, programvärd vid Oscarsgalan 2017
Jimmy Kimmel, programvärd vid Oscarsgalan 2017 Bild: AFP / Lehtikuva Oscarsgalan 2017,Jimmy Kimmel

Storfavoriten La la land som hade hela 14 nomineringar kammade ändå hem fem statyetter, bland annat för bästa regi, foto (den svenska fotografen Linus Sandgren), musik, låt och production design. Medan Moonlight fick tre Oscars (bland annat bästa manus baserad på en förlaga) och Hacksaw Ridge fick två Oscar, för bästa filmklipp och och ljudmix.

Bästa film blev Moonlight. En film om en svart pojkes uppväxt i Miami.

Bästa regi gick till Damien Chazelle och La la land. En kärleksförklaring till Hollywood, musikaler och jazz.

Bästa kvinnliga huvudroll statyetten gick till Emma Stone, som trots att hon redan vunnit en massa pris den här säsongen, var ärad och hedrad. Och sade i sitt tacktal att det mycket handlar om tur och möjligheter och lovade att krama alla sina vänner.

Emma Stone gratuleras till Oscarspriset av Ryan Gosling. Hon vann i kategorin bästa kvinnliga huvudroll.
Ryan Gosling gratulerar Emma Stone Emma Stone gratuleras till Oscarspriset av Ryan Gosling. Hon vann i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Bild: AFP / Lehtikuva Emma Stone,Oscarsgalan 2017,skådespelare

Bästa manliga huvudroll gick till Casey Affleck (Manchester by the sea), hans första Oscar, och en rörd Affleck tackade för den stora hedern och en rörd storebror, Ben Affleck, satt i publiken och applåderade.

Bästa kvinnliga biroll gick till Viola Davis (Fences) och höll ett av kvällens starkaste tacktal, känslomässigt och starkt. Att skådespelare är det yrket där man hyllar och gestaltar vad det betyder att leva ett liv.

Bästa manliga biroll gick till Mahershala Ali (Moonlight) som också höll ett berörande tacktal. Han började med att tacka sina lärare. Och var extra glad eftersom han själv blev far till en liten dotter för fyra dagar sedan.

Mahershala Ali vid Oscarsgatan 2017
Maheshala Ali håller tacktal Mahershala Ali vid Oscarsgatan 2017 Bild: AFP / Lehtikuva Mahershalalhashbaz Ali,Moonlight,Oscarsgalan 2017

Bästa manus fick Kenneth Lonergan (Manchester by the sea) och priset bästa manus baserad på förlaga gick till Barry Jenkins och Tarell Alvin McCraney (Moonlight). Jenkins och McCraney höll också ett fint tacktal där de tillägnade sin Oscar till de unga svarta som inte alltid ser framtidsmöjligheter.

Bästa animation blev Zootopia.

Priset för bästa utländska film gick The Salesman (Iran). Regissören Asghar Farhadi var inte på plats, bojkottade galan på grund av det inreseförbud som president Trump hotade införa för en tid sedan. I hans tacktal som som lästes upp sade han att film kan bryta stereotypier och skapa empati. (Farhadi har tidigare fått en Oscar filmen Nader och Simin: En separation (2011).

O. J.: Made in America blev bästa dokumentär.

Oscarsgalan i repris (med finsk text) 27.2. på Yle Teema kl. 19.

Läs mera:

Oscargalan 2017 fick ett dramatiskt slut - fel vinnare lästes upp

Warren Beatty fick fel kuvert och korade La la land till bästa film trots att Moonlight var vinnaren.