Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski redo inför livets viktigaste tävling: ”Marit har rätt”

Krista Pärmäkoski inför pressen, VM 2017.
Krista Pärmäkoski glad och självsäker på dagens pressträff. Krista Pärmäkoski inför pressen, VM 2017. Bild: Jarno Kuusinen Krista Pärmäkoski

Ända sedan säsongens allra första träning har Krista Pärmäkoski haft tisdagens 10 kilometer klassiskt i skid-VM i Lahtis i tankarna. Det är hit jag satsat allting, säger hon inför karriärens hittills viktigaste tävling.

Krista Pärmäkoski bjöd på en strålande insats i sin första VM-start framför hemmapubliken. Urstarka Marit Bjørgen knäckte henne i den sista uppförsbacken, men också ett silver var över förväntningarna i lördagens skiathlon.

När Pärmäkoski i dag träffade media inför sin egentliga huvuddistans 10 kilometer med klassisk skidteknik på tisdag osade hon av självförtroende.

– Det var en liten överraskning också för mig själv att det blev medalj. Allting lyckades, jag hade en drömdag och gick på drömskidor, säger Pärmäkoski med ett leende.

Krista Pärmäkoski tränar på Lahtis skidstadion, VM 2017.
Pärmäkoski vill fortsätta på medaljspåret. Krista Pärmäkoski tränar på Lahtis skidstadion, VM 2017. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Pärmäkoski berättar att hon redan under den pågående säsongens allra första träningspass i somras satte upp tisdagens klassiska mil som vinterns huvudmål.

Hon har flyttat till Lahtis, kan banan utantill och vet var det lönar sig att gasa och bromsa, riskera och ta det försiktigt. Dessutom föredrar hon intervallstart framom masstart.

Allting är redo.

– Det kommer att vara karriärens hittills viktigaste tävling. Det är hit jag satsat allting och jag hoppas jag lyckas få fram karriärens bästa prestation.

”Skulle kröna VM”

Pärmäkoski blir ställd när en norsk journalist frågar henne hur betydelsefullt ett eventuellt guld skulle vara för hela Finland. Hon får fram att det säkerligen skulle vara stort.

– Men inte tar jag den pressen på mina axlar, utvecklar hon senare. Guldet var ju nära redan i går, synd att Iivo föll. Vi hoppas nån kan ta den där segern, det skulle kröna de här VM-tävlingarna.

Marit Björgen och Krista Pärmäkoski.
Bjørgen bättre i skiathlon – hur går det nu? Marit Björgen och Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Marit Bjørgen,Krista Pärmäkoski

Tisdagens tävling målas upp som en ny duell mellan Krista Pärmäkoski och Marit Bjørgen, även om finländskan också lyfter fram åkare som Charlotte Kalla, Heidi Weng, Justyna Kowalczyk och Nicole Fessel.

Pärmäkoski skriver under Bjørgens kommentar om att hemmafavoriten kan gå in mer avslappnat på milen tack vare att hon redan kirrat medaljen.

– Marit har säkert rätt, medger Pärmäkoski. Det blir säkert spännande men lite mer avslappnat kan jag nu gå in i medaljjakten.

Vill se rättvist resultat

Det utlovas vått före med några plusgrader till Lahtis i morgon. De finländska skidorna har hittills fungerat utmärkt och överglänst de flesta andra – nu önskar Pärmäkoski att vallningen inte fäller avgörandet.

– Jag hoppas att allas skidor funkar, att man på riktigt ser vem som är bäst, konstaterar Pärmäkoski. Jag tror på en tajt kamp om medaljerna, en sekundstrid. Det hoppas jag åtminstone, jag vill inte se en överlägsen seger.

Damernas 10 kilometer klassiskt startar klockan 13.45 på tisdag. Pärmäkoskis startnummer är 56, Bjørgens 54, Kallas 34 och Wengs 60. De övriga finländskorna är Laura Mononen (36), Kerttu Niskanen (38) och Anne Kyllönen (40).

Läs också