Hoppa till huvudinnehåll

Skidkungen Sergej Turstiugov

Sergej Ustiugov vinner skiathlon, VM 2017.
Sergej Ustiugov är i enorm form, men har definitivt haft turen på sin sida i Lahtis. Sergej Ustiugov vinner skiathlon, VM 2017. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sergej Ustiugov

Ryssen må vara i praktform, men han har också turen med sig. Sergej Ustiugov har vunnit två VM-guld i Lahtis efter klåperier av de tuffaste konkurrenterna, skriver Mikael Oivo i sin VM-kolumn.

Sergej Ustiugov kunde knappast tro sina ögon när han såg guldchansen i gårdagens lagsprint falla rakt i famnen på honom.

Ryssen såg redan lite uppgiven ut, men plötsligt piggnade han till. Han vek snabbt undan då Iivo Niskanen och Emil Iversen kolliderade med varandra – tur för ryssen att han låg tillräckligt långt efter för att hinna reagera.

Nu behövde den spurtstarka ryssen bara se till att hålla italienaren Federico Pellegrino bakom sig och glida in i mål mot sitt andra VM-guld i Lahtis.

Flera olyckliga

Ett andra VM-guld som kom oväntat enkelt och samtidigt en skön revansch över Pellegrino som besegrade ryssen i fristilssprinten. Där var Ustiugov tvungen att nöja sig med VM-silver. Ett silver som smakade illa på basen av Ustiugovs reaktioner efter målgången.

Ustiugovs första VM-guld i Lahtis kom i skiathlontävlingen. Duellen mot Martin Johnsrud Sundby kunde ha slutat gynnsamt för Ustiugov oavsett, men den här gången kom han enkelt undan då norrmannen föll av egen maskin och bröt staven.

Iivo Niskanen och Emil Iversen krockade på upploppet av sprintstafetten.
Här säkras Ustiugovs andra guld. Iivo Niskanen och Emil Iversen krockade på upploppet av sprintstafetten. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen,Emil Iversen

Många längdåkare har drabbats av otur i Lahtis. Listan börjar bli lång: Niskanen och lagkamraten Sami Jauhojärvi, Sundby, Iversen och hans formstarka lagkompis Johannes Høsflot Klæbo, Stina Nilsson som föll i sprinten och tappade VM-bronset i sprintstafetten på slutrakan, Natalia Matvejeva som kolliderade med Nilsson – och mången annan som åkt omkull under de tre längdåkningsdagarna i Lahtis.

Vissa har flyt och andra inte.

Finländare grämer sig över gårdagens missade guldchans, Emil Iversen är knäckt och vill åka hem, Martin Johnsrud Sundby fortsätter sin tappra jakt på det första individuella stortävlingsguldet som aldrig verkar komma, och svenskarna suckar över den sämsta VM-starten på 18 år.

Sergej Ustiugov har vunnit två guld och ett silver redan nu och har tre VM-starter framför sig. Återstår att se om det otroliga flytet fortsätter för Mr. Turstiugov.