Hoppa till huvudinnehåll

Skolplanerna i Ingå tar ett steg fram och två tillbaka

Kyrkfjärdens skola i Ingå.
Kyrkfjärdens skola. Kyrkfjärdens skola i Ingå. Bild: Yle/Marica Hildén kyrkfjärdens skola i ingå

Ingå kommun utredde vilka lokaler som behövs för Kyrkfjärdens framtida skolcentrum. Men utredningen var alltför klen och saknade kostnadsberäkningar.

Det här kom plötsligt fram när kommunen skulle sätta igång med nästa steg, upphandlingen av en projektplan. Det kan man inte göra utan en ordentlig behovsutredning. Så nu tar processen ett steg bakåt för att sedan kunna framskrida igen.

Kommunstyrelsen i Ingå beslutade på sitt möte den 6 februari att konkurrensutsätta projektplanen. Den ska bedöma skolhusets skick och visa hur lönsamt det är att renovera och bygga nytt.

För att kunna utarbeta en projektplan behöver man först en utförlig behovsutredning. Den här utförliga behovsutredningen saknar Ingå och därför måste kommunen nu ta om en del av processen.

En lista på Kyrkfjärdens skolas lokalbehov.
Bildningsnämnden presenterade en lista som kommunstyrelsen tog del av 6.2. En lista på Kyrkfjärdens skolas lokalbehov. Bild: Ingå kommun Ingå,Västnyland,behovsutredning

Den existerande behovsutredningen kommer från bildningsnämnden. Men den består i praktiken av några franska streck och påminner mer om en önskelista än en utredning. Den duger därför inte som en grund för en projektplan.

Det finns en normal tågordning i ett bygg- eller renoveringsarbete.

Först gör man en behovsutrening och efter det en projektplan. Sedan kommer de olika skedena med konstruktions- och byggplaneringen samt själva byggandet.

Slutligen tas byggnaden i bruk.

Projektplanen färdig inom 2017

Kommunstyrelsen i Ingå behandlade frågan om behovsutredningen och projektplanen på måndagen (27.2).

Beslutet är att kommunen ska välja mellan fem arkitektbyråer som ska ta itu med både behovsutredningen och projektplanen. Tanken är att behovsutredningen ska vara färdig i maj och projektplanen inom år 2017. Planen är att det nya skolhuset står färdigt år 2019.

Det är trångt i Kyrkfjärdens skola. Kommunen planerar därför att renovera och förstora skolhuset.

Tanken är att också många andra verksamheter ska få plats i skolcentrumet.

I Ingå svenskspråkiga skolcentrum borde enligt bildningsnämnden i framtiden finnas plats också för ett nytt centralkök, kommunens ungdomsverksamhet, föreningsverksamhet, fullmäktigemöten, medborgarinstitutet och musikinstitutet.

Artikeln uppdaterades 27.2 klockan 20.04 med beslutet från kommunstyrelsen samma kväll. Tidigare stod det i texten vad förslaget till kommunstyrelsen var, men förslaget godkändes som sådant och ordet förslaget kunde bytas ut mot ordet beslutet.