Hoppa till huvudinnehåll

Varför vill så få bli kommunalpolitiker?

Porträttbild på Fredrika Åkerö.
Fredrika Åkerö hoppas kunna inspirera blivande kommunalpolitiker. Porträttbild på Fredrika Åkerö. Bild: Yle/ Bubi Asplund Fredrika Åkerö,utvecklingschef,Raseborg,Västnyland

Många säger att kommunalvalet är ett av de viktigaste valen – men varför har då så många kommuner svårt att hitta kandidater? Vi frågar Fredrika Åkerö som tidigare både ställt upp och blivit invald.

Den nionde april är det kommunalval – det viktigaste valet för den som bryr sig om hur kommunen ser ut och fungerar. Trots det har de flesta partier nu problem med att hitta villiga kandidater. I Korsnäs i Österbotten kanske det inte ens hålls något val eftersom kandidaterna inte räcker till. Ett val är helt enkelt onödigt eftersom alla ändå ryms med.

Fredrika Åkerö har tidigare ställt upp i kommunalvalet i Raseborg, men inte heller hon ställer upp i år. Det beror ändå inte på att hon skulle ha tröttnat på politiken.

- Jag jobbar som utvecklingschef för kommunen nu, så det går inte riktigt ihop att vara både tjänsteman och förtroendevald, säger hon.

Viktigt med politiska förebilder

Fredrika tror att det finns mycket som kan påverka viljan att ställa upp i ett val. Klimatet i kommunen är en sak. En annan sak är avsaknaden av förebilder. För att locka yngre att ställa upp är det viktigt att det finns aktiva politiker som inspirerar och som också lyssnar när den yngre generationen vill ta sig in i politiken. Fredrika har varit politiskt aktiv i snart tolv år, och hon hoppas att också hon har kunnat inspirera. När hon själv ställde upp som 20-åring fick hon mycket stöd och förtroende från de äldre.

- Jag hade inga förväntningar när jag ställde upp första gången. Man blir väldigt ödmjuk när man tänker på att varje röst är en människa som tror på dig. Jag var kanske inte så nervös, utan mer överväldigad att jag blev invald, säger hon.

Vem som helst kan ställa upp

Hur går det då till när partier försöker locka till sig kandidater? Får vem som helst ställa upp? I princip ja.

- Det är lättare om du ställer upp för ett parti som redan är aktivt i kommunen. Du meddelar bara intresse, eller så tar kanske någon kontakt med dig och föreslår att du borde ställa upp. Jag tror det är ganska många som fått sådana förslag de här senaste dagarna när man försökt fylla listorna.

Just nu är det svårt att fylla de här listorna med kandidater så många partier söker antagligen med ljus och lykta efter villiga personer. Oftast tar de kontakt med personer som på något sätt utmärkt sig i samhället.

- Kanske någon som varit aktiv inom musik eller konst, eller någon som uttalat sig om aktuella frågor i medierna, är framgångsrik inom någon idrott, eller något sådant, säger Fredrika.

Viktigt med mångfald på kandidatlistan

När vi röstar så väljer vi ofta någon som påminner oss lite om oss själva, och därför är det viktigt att kandidatlistan är så varierande som möjligt så att den kan spegla hela kommunen. Men vissa kommuner har problem med det här. På exempelvis Kimitoön är det svårt att hitta kvinnor som vill ställa upp.

- Kvinnor är underrepresenterade strukturellt överallt, också i Raseborg. Få kvinnor ställer upp, vilket medför att färre kvinnor blir invalda. Kvinnor röstar inte heller automatiskt på en kvinna.

Det är mest äldre män som ställer upp, och Fredrika kan inte riktigt säga vad det beror på.

- Jag tror det handlar mycket om att uppmuntra varandra och stödja varandra. Unga människor har inte haft möjlighet att vara med så länge, så det finns en point i att stödja varandra, säger hon.

En politiker ska alltid vara tillgänglig

I dag är en politiker nästan alltid tillgänglig. Träffar du inta dina väljare i mataffären eller på torget finns de på sociala medier.

- Det är bra eftersom folk direkt kan säga vad de tycker, men det är kanske inte alltid så trevligt. Det är inte alltid så positiva grejer man pratar om heller.

Det här kan säkert skrämma bort eventuella kandidater.

- Många undrar också om de har tid och energi till det, och många undrar om de klarar av det. Man vill liksom inte ställa upp och vara dålig.

Hur mycket tid du måste sätta på att vara kommunalpolitiker varierar.

- Om du verkligen vill förstå alla frågor, för det är ganska komplext nu för tiden, så tar det nog tid. Så är det bara. Men jag tycker det är intressant, för jag har lärt mig jättemycket.

I morgon stängs listorna, vilket betyder att vi ännu har en dag på oss att anmäla intresse. Men varför ska man ställa upp?

- Det är lärorikt, intressant och du tar ansvar för sin hemkommun. Om du vill att något ska vara annorlunda – far med och påverka, säger Fredrika.