Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler unga flickor blir misshandlade i Esbo - och allt fler flickor misshandlar

knytnäve ,misshandel
Arkivbild. knytnäve ,misshandel Bild: Yle/Hanna Sjöström familjegräl

Esbo sticker ut vid en granskning av våld bland unga tjejer i huvudstadsregionen. Fall där offret är en flicka under 15 år har ökat drastiskt de senaste åren. Dessutom har det i januari i år varit rekordmånga fall där flickor misstänks för misshandel. Det här visar statistik från Polisyrkeshögskolan som Yle Huvudstadsregionen har tagit del av.

Enligt polisen beror januarisiffrorna på fallen i köpcentret Sello i Esbo där ungdomar, främst flickor kring 15 år, misshandlade andra unga och filmade det.

Polisyrkeshögskolans statistik visar på en kraftig ökning av flickor under 15 år som blir misshandlade i Esbo. I fjol var antalet fall 112 medan antalet året innan var 67. I antalet ingår också fall av lindrig och grov misshandel. De senaste fem åren har siffrorna ökat stadigt och i januari i år var antalet 12.

Polisen kan inte säga vad det här beror på.

- Det skulle kräva en analys av materialet som måste göras manuellt och det har vi inte resurser till nu, säger kriminalkommissarie Max Bock som ändå anser att siffrorna är oroväckande.

Misshandelsfall (inklusive lindrig och grov misshandel) där offret är flicka under 15 år
Kommun201420152016
Esbo47 67112
Grankulla1 12
Helsingfors192 257234
Kyrkslätt8 159
Vanda64 122114

Källa: Polisyrkeshögskolan

I januari redan nio misstänkta flickor

Även misshandelsfallen där den misstänkta är en flicka under 15 år har ökat i Esbo. I januari i år har polisen fått anmälningar om nio fall av misshandel där den misstänkta är en flicka under 15 år. Det är lika många som under hela fjolåret när det gäller misshandel som inte klassificeras som lindrig eller grov.

Enligt Bock har det att göra med misshandelsfallen i köpcentret Sello som uppdagades i januari.

Även lindriga misshandelsfall där minderåriga flickor är misstänkta har ökat i Esbo.

- Jag tror att det beror på att folk lättare anmäler misshandel nuförtiden, det vill säga knuffar och slag som skett på skolgården. Men antagligen ser det likadant ut som det alltid sett ut, säger Bock.

Sellofallen överraskar även polisen

Enligt kriminalöverkonstapel och undersökningsledare Vesa Nevala vid polisinrättningen i Västra Nyland är det ovanligt med tjejer som slåss och misshandlar och därför har misshandelsfallen i köpcentret Sello överraskat polisen.

Det är frågan om ungefär tio fall där det har använts både sparkar och knytnävar. Allt tyder på att en del av misshandelsfallen redan skett under hösten. Utredningen pågår ännu.

Nevala menar att misshandeln skett enligt samma mall. Det vill säga ett ungdomsgäng, där de flesta är flickor, har misshandlat en person, filmat våldet och spritt materialet främst via applikationen Whatsapp. Gärningsmännen och offret har varit kring 15 år.

Det verkar som att man vill förnedra offret extra mycket genom att sedan sprida materialet.― Kriminalöverkonstapel Vesa Nevala

Enligt Nevala verkar offren och gärningsmännen känna varandra eller ha haft med varandra att göra på något sätt.

- Orsaken verkar vara inbördes konflikter och rykten. Någon har sagt någonting och så vill man hämnas, säger Nevala.

Varför filmar ungdomarna?

- Det verkar som att man vill förnedra offret extra mycket genom att sedan sprida materialet, säger Nevala.

Enligt honom handlar det inte om ett ungdomsgäng som går omkring och misshandlar, utan det finns olika uppsättningar där en person i ett fall är gärningsman och i ett annat offer. Dessutom har misshandeln haft utomstående som publik.

Nevala säger att det inte har varit speciellt lätt att utreda fallen, eftersom de inblandade inte vågar berätta om dem.

- De som gjorde polisanmälan har blivit hotade och många är rädda, säger Nivala.

Har misshandeln fortsatt?

- Vi har tagit itu med saken och satt in extra övervakning. Det har förekommit misshandel i Alberga och vi letar efter likheter med fallen i Sello. Men det verkar som att vårt jobb gett resultat och att våldet minskat, säger Nevala.

Misshandelsfall (inklusive lindrig och grov misshandel) där den misstänkta är flicka under 15 år
Kommun201420152016Januari 2017
Esbo2 7189
Helsingfors48 72836
Kyrkslätt0110
Vanda6 37310

Källa: Polisyrkeshögskolan

"Hur kan man göra så?"

Petronella Nordman, 13 år, från Grankulla besöker köpcentret Sello ungefär en gång i månaden.

- Jo, jag har hört om misshandelsfallen. Mina föräldrar har berättat om dem och i skolan har man varnat oss för att gå i mörkare gränder och hörn i köpcentret och i Esbo, säger Nordman.

Petronella Nordman
Petronella Nordman, 13 år, har hört om händelserna i köpcentret Sello och också om andra fall där flickor varit inblandade i misshandel. Petronella Nordman Bild: Yle/Carina Bruun Sello,petronella nordman

Hon tycker att det är konstigt att så unga personer slåss.

- Jag förstår inte det. De som misshandlar borde prata med någon. Och så borde man avbryta en misshandel och inte bara se på, säger Nordman.

De som gjorde polisanmälan har blivit hotade och många är rädda.― Kriminalöverkonstapel Vesa Nevala

Det är inte bara Sello-fallen som Petronella hört om.

- Jag har hört om misshandel i Helsingfors och i Esbo centrum.

Har det varit flickor eller pojkar som varit inblandade?

- Mest flickor.

Saga Nevanlinna och Saga Hiltunen
Saga Nevanlinna och Laura Hiltunen, båda 13 år, kan inte förstå att någon med flit skadar en annan. Saga Nevanlinna och Saga Hiltunen Bild: Yle/Carina Bruun laura hiltunen

Laura Hiltunen och Saga Nevanlinna, båda 13 år, brukar vara i köpcentret ganska ofta. Hiltunen har hört om misshandeln i Sello.

- Det är ganska hemskt att någon misshandlar. Själv skulle jag inte kunna tänka mig att göra något liknande, säger Hiltunen.

- Jag kan inte förstå att någon misshandlar en annan med flit. Det är hemskt, säger Nevanlinna.

Janina Eriksson
Janina Eriksson, 16 år, har inte hört om Sello-händelserna eller om flickor som blivit misshandlade. Janina Eriksson Bild: Yle/Carina Bruun janina eriksson

Janina Eriksson, 16 år, har inte hört om flickor som blivit misshandlade eller misshandlar.

- Det är helt klart fel. Oftast hör man att pojkar håller på med sådant, inte flickor, säger hon.