Hoppa till huvudinnehåll

Axl Smith fick sin dom för sexfilmerna - negativ publicitet lindrade straffet

Axl Smith i rättssalen iklädd svarta solglasögon, svart läderrock och svart skjorta.
Rättegången mot Smith pågick under många dagar i Helsingfors tingsrätt i januari och februari. Den hölls bakom stängda dörrar. Axl Smith i rättssalen iklädd svarta solglasögon, svart läderrock och svart skjorta. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Axl Smith,Axl Smith,brott (juridik),smygfilmat

Programledaren Axl Smith dömdes på tisdagen till 1 år och 2 månader villkorligt fängelse i Helsingfors tingsrätt. Tingsrätten beaktade den negativa publicitet som Smith fått i samband med fallet och dömde honom till ett lindrigare straff än åklagaren hade yrkat på.

Smith dömdes för 30 fall av olovlig observation, 4 fall av ärekränkning och 2 fall av spridande av information som kränker privatlivet efter att ha filmat sina sexpartners under flera år. Han dömdes för att ha filmat 29 kvinnor som han har haft sex med från mars 2014 till februari 2016. Han dömdes också till att betala skadestånd på 100 000 euro till offren samt att betala deras rättegångskostnader på över 50 000 euro.

Enligt tingsrätten döms Smith till villkorligt fängelse istället för böter eftersom brotten har pågått under en så lång tid och varit så många.

Åklagaren yrkade på 1 år och 6 månader villkorligt fängelse och 100 dagsböter. Tingsrätten gick ändå in för ett lindrigare straff eftersom Smith när brottsmisstankarna uppdagades förlorade sitt jobb och har fått utså mycket negativ publicitet. Enligt tingsrätten har Smith förlorat möjligheten att i framtiden få jobb inom media i Finland.

Delade sexfilmer på Whatsapp

I tre fall har Smith delat sexfilmer i en fem personers grupp på Whatsapp och därför dömdes han för spridande av information som kränker privatlivet. Fallen av ärekränkning handlar om att Smith under en turné med ett band har visat filmer för andra där han har sex med olika kvinnor. Bara i ett fall kunde kvinnan ändå identifieras.

Tingsrätten förkastade tre av åtalen eftersom det i de fallen inte fanns videoklipp som styrkte Smiths skuld. Åtal hade väckts bara på basis av offrens berättelse.

Polisen tog sammanlagt emot 60 brottsanmälningar om Smith och 43 gick till åtalsprövning. Åklagaren lät bli att väcka åtal i tio fall eftersom det i åtta fall saknades bevis och för att två av fallen hade preskriberats.

Hölls bakom stängda dörrar

Rättegången mot Smith hölls bakom stängda dörrar och Smith har inte kommenterat åtalen på något sätt. Han svarade inte på reportrarnas frågor i tingsrätten när rättegången inleddes i mitten av januari.

Smith berättade själv i en Youtube-video i mars i fjol att han misstänks för olovlig observation och att det handlar om sexfilmer.

I videon berättade Smith att han satt upp övervakningskameror i sitt hem för att han på det viset kan försvara sig om någon beskyller honom för våldtäkt. Det här började han göra efter att hans kompis beskylldes för våldtäkt av sin ex-flickvän.

Han sade också i videon att han inte har känt till att han inte får ha övervakningskameror i sitt eget hem utan att berätta om det för sina gäster.

Har lämnat sina uppdrag

Smith, född 1984, blev våren 2004 programvärd för MTV och som 23-åring blev han musikansvarig vid MTV Finland.

2006 blev han ambassadör för Unicef. 2010 gav han ut ett soul- och funkalbum och valdes till programvärd för Fyrans danstävling Dance. I början av 2015 grundade Smith en medieverkstad för att han vill ge unga en möjlighet att komma fram, på samma sätt som han själv fick en chans under gymnasietiden. Jook Joint Movement erbjuder unga en plattform för att förverkliga sig själva.

Smith har efter att brottsmisstankarna uppdagades lämnat alla sina uppdrag och är utan jobb.

Domen mot honom har inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till hovrätten.

Läs mera:

Axl Smith möter 33 smygfilmade sexpartners i Helsingfors tingsrätt - här är bakgrunden till fallet

Vad får en superpopulär programledare att i smyg filma personer som han har sex med? Och dessutom visa bilderna för kompisar? Det kanske klarnar under rättegången mot Axl Smith vid Helsingfors tingsrätt.


Läs mera:

Får man ha en övervakningskamera i sovrummet?

Axl Smiths smygfilmande väcker frågor. Tänk dig att du filmar din hund i lägenheten för att kolla om den skäller när du är borta. En dag fastnar dina kaffegäster på filmen. Kan du dömas för det?

Läs också