Hoppa till huvudinnehåll

Glashalt i Österbotten - men vägarna saltas och sandas som bäst

Halkvarning på Replotbron.
Arkivbild. Halkvarning på Replotbron. Bild: Yle/Roger Källman replotbron

Polisen beskriver morgonens väglag i Österbotten som "fullständigt katastrofalt". Det förekommer fortfarande problem i trafiken på grund av halkan men läget förbättras i takt med att vägarna saltas och sandas.

Väglaget har varit mycket dåligt på många håll i de österbottniska landskapen sedan imorse på grund av regn och isbildande regn.

Kommissarie Pauli Latvanen vid polisen i Österbotten beskriver trafikförhållandena som exceptionella. Det är framförallt den tunga trafiken som lidit av halkan.

Flera olyckor med tung trafik inblandade har inträffat i Österbotten under dagen. I Storkyro körde en släpvagn till en fordonskombination i diket på riksväg 18. Släpvagnen innehöll aska som spreds längs vägen. Ingen skadades i olyckan. På en del håll var långtradare tvungna att stanna och vänta på att vägarna skulle saltas.

En hel del personbilar har också kört av vägen. Polisen uppmanade redan imorse bilister att vara extra försiktiga i trafiken i dag.

Busschaufför: Våga sänka hastigheten

Päivi Niemi, busschaufför på Oravais Trafik, kör sträckan Vasa-Lillkyro-Vörå-Oravais i dag.

Hon har kört extra försiktigt under morgonen och förmiddagen och sänkt hastigheten från 80 till 50-60 kilometer i timmen på de hala vägarna.

- I morse var det blank is bland annat på Larvvägen i Vörå och mellan Vörå och Oravais, berättar hon.

Niemis råd till alla som ska ut i trafiken i dag är att inte titta på vad det står för hastighetsbegränsning på skyltarna utan anpassa hastigheten till väglaget.

- Våga vara den som sänker hastigheten.

NTM-centralen: Omöjligt att hålla vägarna i "tip top-skick"

Anders Östergård, direktör med ansvar för trafik och infrastruktur på NTM-centralen i södra Österbotten, säger att läget på vägarna varit omöjligt imorse och att det inte går att hålla halkan borta under sådana här förhållanden.

- Det är omöjligt att hålla vägarna i "tip top-skick" vid sådant här väglag. I allmänhet saltas vägarna på förhand men om det kommer mycket underkylt regn sköljs saltet bort och regnet fryser till is så det blir glashalt.

Östergård säger att det förekommer stora lokala skillnader i väglaget beroende på hur mycket det regnat.

Flera olyckor också igår

Igår inträffade flera olyckor på vägarna på grund av det rikliga snöfallet. I korsningen av Rådhusgatan och Sandviksgatan i Vasa inträffade en liten påkörning bakifrån mellan två personbilar.

I korsningen av Orrnäsgatan och Spillkråkegatan i Vasa stötte en släpvagn, dragen av en personbil, till en annan personbil.

På Fredsgatan i Vasa körde en personbil in i en annan personbils sida och på en butiksgård på Marknadsgränd i Korsholm kolliderade en personbil med fyra andra bilar.

Artikeln har uppdaterats tisdagen den 28 februari klockan 13:49 med kommentarer av polisen och Anders Östergård.

Läs också