Hoppa till huvudinnehåll

Hotet om stopp för tv-program i kabelhushåll avvärjdes

Två personer tittar på innehåll på Yle Arenan. Dena ena på dator och den andra på tv.
Två personer tittar på innehåll på Yle Arenan. Dena ena på dator och den andra på tv. Bild: Yle Yle Arenan,tv-tittande,Video on Demand

Tv-program som distribueras till kabelanslutna hushåll distribueras även efter den 1 mars trots hot om sändningsstopp. Parterna har enats om att sträva efter en lösning på problemen som gäller kostnaderna för upphovsrätt.

Organisationer som representerar finländska tv-bolag, kabel-tv-operatörer och rättsinnehavare har meddelat att distributionen till kabelanslutna hushåll fortsätter även efter den 1 mars.

Parterna i de avtal som gäller kabeldistribution av tv-programmen har bildat en arbetsgrupp för att hitta en gemensam lösning på frågor som gäller kabeldistribution av de tv-kanaler som fritt kan tas emot.

Enligt Undervisnings- och kulturministeriet har arbetsgruppen som mål att hitta en gemensam lösning senast den 30 september 2017.

Arbetsgruppen rapporterar regelbundet om hur arbetet framskrider till ministeriet.

Konflikt om upphovsrätt hotade drabba kanalerna Ava, Jim, Liv och Hero

Om parterna inte hade nått samförstånd skulle tv-kanalerna Ava, Jim, Liv och Hero ha slocknat.

Teleoperatörerna DNA och Sonera meddelade förra veckan att man förbereder sig på att avbryta distributionen av Nelonens och MTV:s fritt mottagbara kanaler i kabelnätverk tisdagen den 28 februari.

Konflikten gällde vem som ska betala ersättningar för upphovsrätt när tv-program sänds.

Cirka 1,5 miljoner finländare bor i kabelhushåll.