Hoppa till huvudinnehåll

Lovisapolitiker får möjligen gå efter att ha gått emot stadens linje

Kommunvapen på tak
Kommunvapen på tak Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,Kommunvapen,klocka,lovisa stads vapen

Politikerna röstade mot Lovisas linje om den finskskpråkiga yrkesutbildningen. Nu ger stadsstyrelsen fullmäktige grönt ljus att byta ut politikerna.

Stadsstyrelsen i Lovisa gav på måndag kväll stadsfullmäktige mandat att byta ut de tre representanterna i den finska yrkesutbildningssamkommunen. Det slutgiltiga beslutet fattas på nästa fullmäktigemöte.

Mycket beror på vilken slutsats det utskott kommer till som har fått i uppdrag att utreda om representanterna fortsättningsvis har Lovisa stads förtroende. Utskottet har sitt sista möte på tisdag kväll.

Utskottets ordförande Thomas Rosenberg (SFP) är mycket förtegen i det här skedet.

- Ingenting är offentligt ännu, jag kan inte säga någonting om innehållet i förslaget, säger han.

Krånglig beslutsgång

Förvaltningsdirektör Kristina Lindfors understryker att stadsstyrelsens beslut inte är riktgivande för hur fullmäktige beslutar i frågan. Beslutet gör det bara möjligt för fullmäktige att byta ut representanterna om det finns skäl till det.

- Det handlar om en säkerhetsparagraf, förklarar hon.

Det tillfälliga utskottet bereder sitt förslag direkt till fullmäktige, men för att det ska vara möjligt att välja nya medlemmar så måste stadsstyrelsen först ge grönt ljus för det.

Alla tre byts ut - eller så ingen

Stadsstyrelsen föreslår för fullmäktige att alla tre representanter byts ut om det finns skäl till det, trots att det bara var två av de tre representanterna som röstade emot stadens direktiv.

Enligt kommunallagen är det så att samtliga representanter ersätts om det är någon av dem som mister förtroendet.

Representanterna Pekka Heikkilä (Saml) och Jaakko Isotalo (SDP) röstade emot stadens direktiv då samkommunsfullmäktige beslöt om att skicka in en ansökan om statsfinansiering för yrkesutbildningen i Östnyland. Det här skedde i november i fjol.

Läs också