Hoppa till huvudinnehåll

Många fall av norovirus i Österbotten - sportlovet kan förvärra läget

Vårdpersonal på sjukhus.
Arkivbild. Vårdpersonal på sjukhus. Bild: Kalevi Rytkölä / Yle vårdpersonal

Det har varit en svår vinter när det gäller vinterkräksjukan. I Österbotten syns fler fall av norovirus i statistiken hittills i år än under hela fjolåret, visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd THL.

På Vasa Centralsjukhus säger infektionsläkaren Juha Salonen att läget ser bra ut för tillfället, efter att den norovirusepidemi man hade på sjukhuset för några veckor sedan har avtagit.

- Nu har vi inte haft särskilt många noroviruspatienter intagna de senaste veckorna. Men sportlovet kan förvärra läget då många människor reser både inom landet och utomlands.

Besvärlig epidemi i många städer

Juha Salonen säger att det verkar ha varit en svår vinter i många städer när det gäller norovirus men största delen av de som insjuknar tar inte kontakt med hälsovården.

- Här i Vasatrakten har det förekommit norovirus på daghem och i skolor men det svåraste är när epidemin når sjukhuset eftersom smittan sprids så lätt.

Norovirus orsakar kräkningar, diarré, magsmärtor och feber.

Det bästa sättet att undvika att smittas är att iaktta god hygien, men eftersom viruset sprids så lätt är det svårt att undvika.

- Det behövs bara några virus för att bli smittad och om man kräks kan det finnas miljontals virus i en endaste droppe.

Salonen påminner om att det är viktigt att stanna hemma då man är sjuk för att inte smitta andra. För äldre personer kan allmäntillståndet ändå bli så dåligt att de måste komma till sjukhuset.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten