Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Krista Pärmäkoskis stora dag

En ny duell mellan Marit Bjørgen och Krista Pärmäkoski? Mycket möjligt. Damernas 10 kilometer klassiskt är dagens enda tävling i skid-VM i Lahtis.

Vad och när

Damernas 10 kilometer med klassisk skidteknik med intervallstart. Loppet kör igång klockan 13.45 och sänds direkt i TV2 och på Arenan med svenskspråkigt referat av Leif Lampenius och Glenn Lindholm.

Utgångsläget

Marit Bjørgen är favorit till att ta karriärens sextonde VM-guld. Hon vann lördagens skiathlon före Krista Pärmäkoski, och har tagit hem tre av säsongens fem världscuplopp på distansen.

Bjørgen vann VM-genrepet på sträckan i Otepää för en dryg vecka sedan med en knapp halvminut före den regerande världsmästaren Kalla, som i tur brädade resten med över en halvminut.

De två övriga segrarna har gått till Heidi Weng och Stina Nilsson, men efter duons småtröga VM hittills heter de allra största utmanarna Krista Pärmäkoski och Charlotte Kalla som gjorde Bjørgen sällskap på skiathlonpodiet.

Kalla ser Bjørgen som solklar förhandsfavorit, medan norskan nämner Pärmäkoski som huvudhotet.

Skrällvarning

Såväl Krista Pärmäkoski som Charlotte Kalla var noga med att lyfta fram ett namn, förutom de givna nordborna, inför tävlingen: Justyna Kowalczyk.

Polskan vann den senaste mästerskapsstarten på 10 kilometer klassiskt i OS i Sotji 2014, och var femma i Otepääs genrep på distansen.

Den dubbla världsmästaren från 2009 har inte varit i fornstor form de senaste åren, men tog sin första världscupseger på över tre år i Pyeongchangs skiathlon i början på februari (i och för sig saknades en stor del av världseliten).

Ett annat överraskningskort som Pärmäkoski nämnde var tyskan Nicole Fessel, som såg vass ut i söndagens sprintstafett.

Finländarna

Krista Pärmäkoski är det klart största blåvita hoppet. Silverdamen från lördagens skiathlon är Marit Bjørgens största utmanare och det skulle vara en överraskning om hon missade pallen på sin favoritdistans.

– Det kommer att vara karriärens hittills viktigaste tävling. Det är hit jag satsat allting och jag hoppas jag lyckas få fram karriärens bästa prestation, sade Pärmäkoski inför loppet.

Pärmäkoski startar bland de sista stora kanorna med startnummer 56, medan de övriga finländarna är Laura Mononen (36), Kerttu Niskanen (38) och Anne Kyllönen (40). Se hela startlistan här.

Historisk detalj

Damernas skidåkning kom in på OS-programmet till tävlingarna i Oslo 1952. Sträckan var 10 kilometer med klassisk teknik (som var enda tekniken på den tiden).

Hur det gick? Finland tog en trippelseger. Lydia Wideman vann före Mirja Hietamies och Siiri Rantanen, och blev Finlands alla tiders andra kvinnliga OS-guldmedaljör efter Ludovika Jakobsson.

Wideman är som 96-åring den äldsta finländska olympiska mästaren som fortfarande är vid liv. OS 1952 hade även VM-status inom längdåkning.

Läs också