Hoppa till huvudinnehåll

Patent- och registerstyrelsen kräver att styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse avskedas

Bild som visar Hbl:s artikel om Nymanska stifelsen
Hufvudstadsbladet har i flera repriser rapporterat om misskötseln av stiftelsen, senast i dag. Bild som visar Hbl:s artikel om Nymanska stifelsen Bild: Stina Sirén/Yle Hufvudstadsbladet,trygwe och hjördis nymans stiftelse

Patent- och registerstyrelsen PRS reagerar på misskötseln av Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse. Myndigheten lämnade i går in en ansökan till tingsrätten i Västra Nyland om att stiftelsens styrelse ska avskedas.

PRS anser att ”stiftelsens styrele fortgående eller bedömt som helhet grovt brutit mot stiftelselagen och stiftelsens stadgar. Det här sker i enlighet med stiftelselagens 14 kapitel 10 §.

Hufvudstadsbladet rapporterade på tisdagen om misstänkt förskingring, svällande omkostnader och ändlösa rättsprocess som har slukat stiftelsens medel på bekostnad av den allmännyttiga utdelningen.

– Nästan ingenting av stiftelsegrundarnas önskemål har fullföljts. Styrelseordförandena har mjölkat stiftelserna på pengar, säger det framlidna paret Nymans gudson Erik Dannbäck till Hbl.

Stiftelsen grundades som ett arv av handelsmannen Trygwe Nyman och hans hustru Hjördis. Trygwe Nyman dog 1989.

Enligt Hbl var de nymanska stiftelsernas totala utdelning åren 2002–2015 endast 118 067 euro, medan omkostnaderna under samma tidsperiod var drygt 3,7 miljoner euro. Stiftelsen ska enligt stadgarna stödja svenskspråkig social och ideell verksamhet i Finland.