Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå utreder om skolelever kan få plats i fastigheter i centrum

Syriska flyktingbarn i skola i Libanon. Tre par barnfötter under en skolbänk med skolböcker på.
Sjundeåeleverna ska in i nya fastigheter i höst. Syriska flyktingbarn i skola i Libanon. Tre par barnfötter under en skolbänk med skolböcker på. Bild: EPA flyktingbarn,skolor (läroinrättningar),skolan (fenomen),Libanon,Pulpet,Skolbänk,Klassrum,barn (familjemedlemmar),Lärobok,böcker,utbildning

Sjundeåpolitikerna funderar över var kommunen ska placera skolbarnen då skolhusen är i så dåligt skick. Nu ska kommunen utreda om det finns rum för tillfälliga klassrum i kommunens egna fastigheter i centrum.

När det är gjort ska de tillfälliga modulbyggnaderna konkurrensutsättas i rask takt.

Sjundeå kommunstyrelse vill att tekniska nämnden konkurrensutsätter och ordnar med tillfälliga modulbyggnader för eleverna i Aleksis Kiven koulu. De tillfälliga byggnaderna ska placeras på åkerområdet norr om sportplanen.

Men före det här projektet kör igång vill Sjundeåstyrelsen att tekniska nämnden tillsammans med bildningsnämnden utreder i hur stor grad skolan kunde använda sig av kommunens egna fastigheter i centrumområdet.

En åker med hus i bakgrunden.
Det tillfälliga skolhuset ska placeras på det området som kallas Sjundeås hjärta. En åker med hus i bakgrunden. Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Sjundeå,vinter,hus,åkrar,åker

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att en summa på 600 000 euro tas med bland tekniska nämndens investeringar i budgeten för 2017.

Den här summan är avsedd för de tillfälliga arrangemangen för Aleksis Kiven koulu.

Inget beslut om Päivärinne-renovering

I går kväll (27.2) beslutade kommunstyrelsen inte om en renovering av Päivärinteen koulus skolhus för 1,1 miljoner euro. I stället vill politikerna i kommunstyrelsen att bildningsnämnden först gör en så kallad behovsutredning, det vill säga utreder hurdana lokaler Päivärinteen koulu behöver de kommande åren.

Det var föredragande som ändrade sitt förslag och ansåg att frågan sänds till bildningsnämnden. Styrelsen omfattade förslaget enhälligt.

Flytt för två skolor

Sjundeå har stora problem med inomhusluften i både Päivärinteen koulu och Aleksis Kiven koulu.

Ett av den finska Päivärinteen koulus skolhus.
Päivärinteen koulus skolbyggnad har stått tom hela läsåret. Ett av den finska Päivärinteen koulus skolhus. Bild: Yle/Veronica Montén päivärinne

Eleverna i Päivärinteen koulu flyttade ut från sitt skolhus och flyttade i höstas in i Sjundeå svenska skolas skolbyggnad. Nu måste också alla 400 elever i Aleksis Kiven koulu flytta ut på grund av usel inomhusluft.

Alla klassrum i skolbyggnaden har just nu luftrenare för att elever och personal ska kunna vistas i byggnaden.

Artikeln rättades 28.2 klockan 20:16. Det stod felaktigt i artikeln att kommunstyrelsen skulle har röstat ner förslaget att renovera Päivärinteen koulus skolhus för 1,1 miljoner euro. Istället var det föredragande som ändrade sitt förslag och styrelsen omfattade förslaget enhälligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland