Hoppa till huvudinnehåll

Svårare för finländare att bli antagna till universitet i Sverige

Huvudbyggnaden vid Uppsala universitet
Det blir svårare för finländare att bli antagna till exempelvis Uppsala universitet. Huvudbyggnaden vid Uppsala universitet Bild: Uppsala universitet/David Naylor uppsala universitet

Orsaken till att det blivit svårare för finländare att bli antagna till universitet och högskolor i Sverige är att Universitets- och högskolerådet, UHR, har gjort ändringar i hur finländska och svenska betyg ska jämföras. Den 1 januari ändrades poängskalorna.

I bakgrunden ligger en svensk betygsreform från år 2011 då Sverige införde fler betygsgrader. Därmed blev det svårare för svenska gymnasieelever att få högsta betyg.

– Därför behövde även räknesättet för utländska betyg justeras, säger handläggare Erica Finnerman på Universitets- och högskolerådet till Sveriges Radios finska redaktion Sisuradio.

Finnerman säger att just beträffande Finland har det skett en rätt stor skillnad.

– Vi har sett tidigare i antagningen att finska betyg har varit väldigt positivt behandlade i antagningen till svenska högskolor.

Det har lett till att många finländare har sökt in på svenska universitet på sistone, särskilt på läkarlinjerna. Nu lär det bli ändring på den saken.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes