Hoppa till huvudinnehåll

Trump blir dyr för turistbranschen i USA

Times Square, New York
Times Square, New York Bild: EPA/KERIM OKTEN utland

President Donald Trump har påverkat resebranschen i USA på ett negativt sätt. Efterfrågan på flygresor till USA har minskat klart, uppger resebranschen enligt The Guardian.

Intresset för flygresor har rasat efter presidentvalet och efter Trumps kontroversiella beslut om inreseförbud riktat mot personer från vissa länder.

Analytiker bedömer att Trump har kostat reseindustrin i USA 185 miljoner dollar i minskade intäkter. Företag i resebranschen har kunnat iaktta en klar förändring i både sökningar, bokningar och förverkligade resor.

Enligt söktjänsten Kayak har sökningar efter resor från Storbritannien till Tampa och Orlando i USA rasat med 58 procent och till Miami med 52 procent. Motsvarande minskning för San Diego är 43 procent, för Las Vegas 36 procent och för Los Angeles 32 procent.

Priset på flygresor på samma nivå som tidigare - men hotellpriserna sjunker

Priset på flygresor uppges fortfarande ligga på samma nivå som tidigare. (Prissättningen brukar inte omedelbart justeras i enlighet med ett nytt konsumentbeteende, noterar The Guardian.)

Hotellpriserna har dock sjunkit klart. I Las Vegas kan man nu övernatta i medeltal 39 procent billigare och i centrala New York 32 procent billigare än förut.

Effekterna av Trump har lett till att omsättningen i turistbranschen backat med 185 miljoner dollar, bedömer Global Business Travel Association (GBTA) enligt The Guardian.

Intresset sjunker bland muslimer och ökar bland ryssar

Enligt flygreseapplikationen Hopper har sökningarna efter USA-resor minskat med 17 procent i länder utanför USA sedan Trump installerades som president i jämförelse med Obama-administrationens sista veckor.

Enligt Hopper kunde man se en skarp förändring i sökningar efter USA-resor efter att Trump offentliggjorde sitt inreseförbud.

Då såg man en minskning med 30 procent i flygresesökningar i länder med övervägande muslimsk befolkning. Minskningen var 30 procent i dessa länder. Detta gällde också de muslimska länder som inte berördes av det inreseförbud som Trump försökte rikta mot sju muslimska länder.

I Saudiarabien som inte berördes av förbudet minskade sökningarna med 33 procent och i Bahrain med 37 procent.

Efterfrågan på flygresor till USA har alltså minskat i 94 av 122 länder.

Enligt söktjänsten Hopper kan man dock iaktta ett klart undantag: Ryssland. Där har sökningarna ökat med 88 procent.

I Finland har Finlaysons vd Jukka Kurttila på privat initiativ satt igång en kampanj där han uppmanar folk att undvika resor till USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes