Hoppa till huvudinnehåll

Trump satsar på försvaret – vill segra i krig igen

USA:s president Donald Trump före ett möte i Vita huset den 27 februari 2017.
USA:s president Donald Trump före ett möte i Vita huset den 27 februari 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,USA,USA:s president

Vi måste börja segra i krig igen, sade USA:s president Donald Trump när han motiverade sitt budgetförslag som innehåller en storsatsning på militären.

- När jag var var ung brukade alla säga att vi aldrig förlorade ett krig. Men nu segrar vi aldrig i ett krig.

Det sade USA:s president Donald Trump i Washington på måndagen när han förklarade prioriteringarna i den budget som han tänker lägga fram inför budgetåret 2018, som inleds i oktober.

Ökning på 10 procent

Trump vill lägga ytterligare 54 miljarder dollar på försvaret. Det innebär en ökning på ungefär 10 procent. Trump vill också satsa mera pengar på infrastrukturen, bland annat på vägar och järnvägar.

Pengarna skulle tas från bland annat utrikesministeriet, utlandsbiståndet och miljömyndigheten EPA.

Däremot vill Trump inte i det här skedet minska på pengarna för sjukvård. Orsaken är att han inte ännu vet vad hans egen sjukvårdsreform ska kosta, den som han vill att ska ersätta den nuvarande sjukvårdsreformen Obamacare.

Kritik från alla håll

Trumps budgetförslag fick omedelbart kritik från både republikanska och demokratiska kongressledamöter.

Bland demokraterna var tongångarna bittra.

- Amerikanerna kommer nu att andas smutsigare luft och dricka smutsigare vatten, sade den demokratiska senatorn Chuck Schumer.

En annan demokratisk kongressledamot, Nancy Pelosi från representanthuset, sade att budgetförslaget innebär att 100 000 fattiga barn utesluts ur statliga utbildningsprogram.

Men också republikanska kongressledamöter kritiserade Trumps budgetförslag.

En del försvarsentusiaster inom republikanska partiet ansåg att Trump i själva verket borde sätta ännu mera pengar på försvaret, medan andra republikaner ville skära i sjukvården.

Varifrån ska pengarna tas?

Det är inget ovanligt med att kongressledamöter kritiserar presidentens budgetförslag. Traditionellt är Vita huset och kongressen inte överens om alla delar i budgeten, även om de representerar samma parti.

Men den här gången handlade det inte enbart om olika prioriteringar, utan också om matematik. Om Trump vill satsa mycket mera på försvaret räcker det inte att slakta till exempel miljöanslagen, som är relativt anspråkslösa. I stället måste han skära i något av de stora budgetmomenten. Och då anser många republikaner att sjukvården ligger nära till hands.

Budgetförslaget sänds på nu på remissrunda. Presidenten ska presentera sin budget för kongressen i maj.

Läs också