Hoppa till huvudinnehåll

Unicef: Tusentals flyktingbarn utsätts för misshandel, våldtäkter och slavarbete i Libyen

Barn som den libyska kustbevakningen plockat upp ur havet och tagit till en mottagningscentral i Libyens huvudstad Tripoli 5.2.2017
Barn som den libyska kustbevakningen plockat upp ur havet och tagit till en mottagningscentral i Libyens huvudstad Tripoli 5.2.2017 Barn som den libyska kustbevakningen plockat upp ur havet och tagit till en mottagningscentral i Libyens huvudstad Tripoli 5.2.2017 Bild: AFP / Lehtikuva migranter,barn (åldersgrupper),Libyen,flyktingar,ensamkommande flyktingbarn

Tiotusentals barn fastnar i Libyen under sin resa mot Europa. En ny rapport från FN:s barnfond handlar om de övergrepp som minderåriga flyktingar och migranter utsätts för under sin resa mot Europa - speciellt i Libyen.

- Innan vi lämnade Nigeria sa jag till min mamma att jag vill bli läkare. Min mamma svarade: "Bekymra dig inte. När vi kommer till Italien kan du bli läkare". Det berättar nioårige Kamis för Unicefs utredare.

Kamis och hans mamma sitter inlåsta i ett migrantläger i Libyen. De har utsatts för svåra prövningar som de inte ser någon ände på.

Redan under resan till Libyen dog en del av medresenärerna. Då de försökte ta sig över Medelhavet kapsejsade båten och de räddades ur havet. Följande anhalt blev ett "förvaringscentrum" i Sabratha där de hölls fängslade i fem månader.

- De slog oss varje dag. De slog bebisar, barn och vuxna, berättar Karim.

Karims mamma, Aza, hade inget arbete hemma i Nigeria och ville ta sig till Italien för att få ett jobb och kunna erbjuda sina barn en bättre framtid.

- Jag visste inte att resan skulle vara så farlig, säger Aza.

En del barn har suttit fängslade i flera år

Enligt Unicef finns det åtminstone 34 migrantläger eller "förvaringscentrum" i Libyen. Över hälften av dem drivs av olika milisgrupper.

Det svaga libyska inrikesministeriet uppger att en del av de här milisgrupperna är så farliga att inte ens libysk polis vågar närma sig de här lägren. Unicef har ingen som helst tillgång till dem.

Unicefs rapport bygger delvis på intervjuer med 40 barn och 82 kvinnor som fastnat i Libyen under sin resa mot Europa.

Både barnen och kvinnorna vittnar om misshandel, svält och sexuella övergrepp. Många barn har suttit fängslade i flera år.

Bland dem som intervjuades fanns exempelvis en 14-årig flicka som tvingats arbeta som prostituerad i Libyen i två år. Hennes mamma drunknade i Medelhavet.

Skrämmande siffror och stort mörkertal

I september i fjol fanns åtminstone 256 000 migranter i Libyen. Över 23 000 av dem var barn och en tredjedel av de här barnen reste ensamma.

De här människorna hade registrerats av myndigheter, men Unicef misstänker att de verkliga antalen kan vara tre gånger högre.

Drygt 28 200 minderåriga lyckades ta sig över till Italien i fjol. Minst 700 barn lyckades inte, utan drunknade under resan från Libyen till Italien.

Libyska frivilliga från Röda halvmånen täckte över lik som sköljt in på stranden nära Al Zawiya, Libyen 20.2.2017
Libyska frivilliga från Röda halvmånen täckte över lik som sköljt in på stranden nära Al Zawiya, Libyen 20.2.2017 Libyska frivilliga från Röda halvmånen täckte över lik som sköljt in på stranden nära Al Zawiya, Libyen 20.2.2017 Bild: EPA/LIBYAN RED CRESCENT Libyen,migranter,flyktingar,drunkning,lik

Nio av tio barn som anlände till Italien kom ensamma.

I rapporten redogörs också för de risker som de ensamkommande barnen utsätts för när de väl är framme i Italien.

Där riskerar de att falla i händerna på kriminella gäng som utnyttjar dem för prostitution eller brott.

Kräver åtgärder av många parter och på många håll

Just nu finns förslag på ett flyktingavtal med Libyen. EU vill stoppa migranter och flyktingar redan vid den libyska kusten och skicka tillbaka migranter till Libyen också från Italien.

Tanken är att bygga upp nya flyktingläger i Libyen med stöd av EU.

På Unicef verkar man inte speciellt övertygad av den planen.

Sarah Crowe, talesperson för Unicef i Genève, säger till Sveriges radio att ingen kan skickas tillbaka till mardrömmen i Libyen.

Unicef efterlyser istället lagliga vägar att söka asyl i Europa, förbättrade livsvillkor i barnens hemländer och en bättre samordning länder emellan för att förhindra att barn exploateras.

Det kräver verkliga ansträngningar både av EU, Afrikanska unionen, Libyen och dess grannländer, nationella och internationella organisationer.

Läs också