Hoppa till huvudinnehåll

Vårens kommunalval borde intressera unga

Calle Tengman, Zakarias Hamiane, Charlotte Karlsson och Catherine Klingstedt studerar vid Novia i Åbo
Calle Tengman, Zakarias Hamiane, Charlotte Karlsson och Catherine Klingstedt studerar vid Novia i Åbo. Calle Tengman, Zakarias Hamiane, Charlotte Karlsson och Catherine Klingstedt studerar vid Novia i Åbo Bild: Yle/Linus Hoffman zakarias hamiane

På tisdag den 28 februari klockan 16 går tiden ut för att anmäla kandidater till kommunalvalet. Det har varnats för att intresset för vårens kommunalval blir lågt, då social- och hälsovårdsreformen kommer att ta bort en stor del av beslutsfattandet från kommunerna, men å andra sidan blir det som är kvar ännu viktigare - åtminstone för de unga.

– Eftersom ansvaret för sjuk- och hälsovård flyttas över till landskapen, så kan kommunerna lägga mer fokus på exempelvis kultur och på ungdomsfrågor, säger Charlotte Karlsson. Så egentligen borde det här valet vara ännu mer relevant för oss än tidigare.

Tillsammans med Zakarias Hamiane, Catherine Klingstedt och Calle Tengman studerar hon till samhällspedagog vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo. Därför funderar de på valet dels ur egen synvinkel, dels på hur de kunde få andra unga intresserade av valet.

Enligt Hamiane har många unga svårt att förstå varför det lokala och kommunala är viktigt. Det har talats så mycket om global solidaritet, medan det som händer kommunalt inte känns lika aktuellt.

– Vi har vuxit upp med ett globalt tänkande, förklarar Hamiane. Man borde få unga att förstå att det lokala och det globala påverkar varandra, fastän politiken känns väldigt stel.

Svårt få unga att ställa upp

Kandidatnomineringen är inne på sista sista timmar, och ett problem för partierna kommer i år igen att vara att få unga kandidater. Men fastän alla dessa fyra studerande är samhällsengagerade och -intresserade, så kommer ingen av dem att ställa upp i vårens val. Politiken är tidskrävande, och kräver ett stort engagemang.

– När det gäller ett kommunalval, så ska man veta att man de kommande åren kommer att vara kvar till exempel i Åbo, säger Karlsson. Som studerande har jag ingen aning om var jag befinner mig om fyra år. Jag ser andra möjligheter att påverka än att ställa upp i val.

– För många kanske det känns som en djungel, där man inte vet vad man ger sig in i, säger Tengman. Där är det bra att vi har ungdomsfullmäktige, men jag tror också att dagens beslutsfattare borde ta ett steg ner och oftare prata med ungdomar och vanliga människor och hålla en kontinuerlig kontakt med dem.

Ingå kommunfullmäktige sammanträder.
Har unga tid och intresse att engagera sig i sin kommun för fyra år? Ingå kommunfullmäktige sammanträder. Bild: YLE / Robin Lindberg sammanträde

– De flesta ungdomar har mycket att göra, skolan och samhället kräver mycket, så jag lyfter på hatten för dem som orkar gå med i politiken, säger Klingstedt.

– Det krävs en viss typs person för att bli en offentlig person, säger Hamiane. Fast man måste ju ta risker emellanåt.

Om du röstar har du rätt att klaga

Alla fyra ungdomar har röstat i de senaste valen, men ingen av dem är helt säker på att deras kandidat har gjort någon nytta just för dem.

– Jag har inte så aktivt följt med hur han har röstat, säger Tengman, men det jag har hört om och sett av honom i nyheterna, så är jag nog nöjd med mitt val.

– Jag vill tro att min kandidat har gjort en förändring, säger Hamiane. Man vill ju tro på demokrati, att man kan förändra saker, att man kan påverka. Men jag tror inte att det har på riktigt har skett någon förändring.

Men på frågan om Klingstedts kandidat har fått något till stånd börjar hon skratta, för hon minns inte ens vem hon röstade på.

Valet är en tillfällig hajp

Karlsson konstaterar att det är ett ganska typiskt problem, för det talas väldigt mycket om valet under en kort tid. Sedan glömmer man bort att följa upp hur ens kandidat röstar och påverkar.

– När det blir val ska vi aktivera oss, vi kollar vad det finns för kandidater, funderar på vem som motsvarar ens värderingar, säger Karlsson. Det blir en tillfällig hajp, men sedan faller det i glömska igen.

Valsedel stämplas
Vet du om den du röstade på verkligen har gjort något för dig? Valsedel stämplas Bild: Arja Lento val (samhälleliga händelser),valdeltagande,valsedel

– För många handlar det om att man "ska" rösta, för om man röstar får man klaga, säger Klingstedt. Eller snarare tvärtom, om man inte röstar får man inte heller klaga.

För varje röst har en betydelse. Fastän samhället de senaste åren kanske inte helt gått i den riktning som de här unga velat, så får alla säga sin åsikt. Det finns rum både för förändring åt ett håll och för protester från det andra hållet. Det är viktigt när politiken och debatten ibland verkar väldigt polariserad.

– Det är superviktigt att man hör också andra åsikter, förklarar Karlsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland