Hoppa till huvudinnehåll

Bönderna behöver hjälp

Lantbruket kämpar med stora ekonomiska utmaningar
Lantbruket kämpar med stora ekonomiska utmaningar. Lantbruket kämpar med stora ekonomiska utmaningar Bild: YLE/Rolf Granqvist jordbruk,nederbörd

Projektet "Ta hand om bonden" har blottat ett stort behov av hjälp bland jordbrukarna i Finland. I Svenskfinland har det inte riktigt tagit fart än men projektarbetare Susann Rabb tror att det finns ett uppdämt behov.

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA startade "Ta hand om bonden" i början av året.

Syftet med projektet är att hjälpa jordbrukare som har råkat i svårigheter. Under de första sex veckorna har hundratals lantbruksföretagare tagit kontakt och funderat kring hur de ska orka med arbetet, må bra och klara ekonomin.

Ekonomisk rådgivning och mentalt stöd

Susann Rabb är stationerad i Vasa men är projektansvarig för hela Svenskfinland. Det hela fungerar som så att jordbrukaren tar kontakt med Rabb via telefon. Sen besöker Rabb gården och diskuterar problemen.

Susann Rabb, projektarbetare på LPA som hjälper bönder i hela Svenskfinland.
Susann Rabb. Susann Rabb, projektarbetare på LPA som hjälper bönder i hela Svenskfinland. Bild: Yle/Joni Kyheröinen ta hand om bonden

Visar det sig att det finns behov av ekonomisk, juridisk eller mental rådgivning har de projektanställda möjlighet att fylla ut en ansökan om en köptjänstförbindelse på 500 euro, som LPA sedan kan bevilja.

Rabb påpekar att hon varken är ekonom eller terapeut, hennes uppgift är att förmedla experthjälp till bönderna och att fungera som en kartläggare av lantbrukarens tankar och funderingar.

- En väldigt dålig lönsamhet ger upphov till stora bekymmer. Jordbrukarna vill dela sina tankar med oss och vid behov kan vi skicka dem vidare till experter, säger Rabb.

Komma på fötter igen

Så här långt har Rabb beviljat ett mindre antal köptjänstförbindelser. Antalet personer som varit i kontakt med henne är givetvis större. För vissa kan det vara tillräckligt att få prata av sig och berätta om sina bördor.

500 euro kan tyckas vara en liten summa. Men för 500 euro kan man kanske få den ekonomiska rådgivning som behövs för att på något sätt komma på fötter igen.

- Till exempel när det gäller den ekonomiska hjälpen, de ekonomiska kalkylerna, så kan det vara en sak som ger en början till att man inte måste avsluta sin verksamhet. På det viset kan det vara en början på något större.

Många knyter näven i fickan

Rabb upplever att det hela inte riktigt tagit fart än i Svenskfinland. Hon tror att det finns många som inte vågar lyfta luren.

- Jag hoppas att folk utnyttjar den här möjligheten när de får höra att den finns. Jag tror tyvärr att många knyter näven i fickan och tänker att man nog klarar sig utan hjälp.

Rabb tror inte att behovet av hjälp är något som dykt upp plötsligt. Det har byggts upp under många svåra år.

- Men nu har det drivits till sin spets. Lönsamheten bara sjunker, säger Rabb.

Senast idag (onsdag) meddelar Naturresursinstitutet att producentpriserna för kött och spannmål i fjol sjönk för tredje året i rad. Så behovet av hjälp lär knappast minska.