Hoppa till huvudinnehåll

Det är mysigt att läsa med barnen - läs med oss i Bärtils bokklubb!

Fåret Bärtil med hashtagadressen bärtilsbokklubb
Bärtils Bokklubb vill göra barnfamiljers vardag mysigare, lättare och roligare! Fåret Bärtil med hashtagadressen bärtilsbokklubb Bild: Yle/Kuvapalvelu Ilmari Fabritius barn (familjemedlemmar),barnlitteratur,buu-klubben,buuklubben,bärtils bokklubb,bärtilsbokklubb,läskampanj

Läser du för dina barn? Bärtils bokklubb vill hjälpa dig att komma igång med läsningen, hitta goda läsrutiner och bra böcker. Det innebär inga måsten, läsning är ingen tävling eller ännu en sak som ska presteras.

Bärtils Bokklubb är mysig samvaro mellan barn och föräldrar. Delta med egna eller ta del av andras tips och idéer genom #bärtilsbokklubb i sociala medier!

Finlandssvensk barnbok - en riktig framgångssaga

Länge fanns det en enda stjärna på barnbokshimlen i Finland: Tove Jansson och hennes mumintroll! Nu finns det massvis med kvalitetsböcker skrivna och illustrerade för barn, på svenska i Finland. I maj lyfter vi fram finlandssvenska barnboksförfattare, illustratörer och berättare i Yle Vega och på svenska.yle.fi. Vi besöker bibliotek och hör entusiastiska eldsjälar berätta om hur de jobbar för att locka familjer att läsa tillsammans.

Dessutom kommer du att få bekanta dig med både kända och mindre kända föräldrar och barn som läser tillsammans eller försöker komma igång med läsrutiner hemma.

Läsning är bra och roligt!

Högläsning har många positiva sidor och det lägger grunden för hur barnet som äldre inte bara förstår text och svåra ord utan även klarar av rad andra saker.

- Barn som hör mycket högläsning får ett stort ordförråd och lär sig uttrycka sina tankar och känslor väl. De tränar sin koncentrationsförmåga och övar sig i problemlösning. De blir allmänbildade och utvecklar sin fantasi, säger den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers.

Katarina von Numers-Ekman
Katarina von Numers talar om vikten av högläsning. Katarina von Numers-Ekman Bild: YLE/Marit Lindqvist katarina von numers-ekman

Det finns forskning som visar att barn som fått mycket högläsning under sin tidiga barndom klarar sig bättre i läsning, skrivning och räkning i skolan än barn som inte fått det.
Förutom att göra det till en vana att läsa högt så säger von Numers att det också är viktigt att prata om den gemensamma läsupplevelsen.

- Se till att det finns många goda böcker i de miljöer där barnet vistas och var en läsande förebild på ditt eget sätt.

Alla barn är inte lika mottagliga och intresserade av berättelser och av att sitta stilla och lyssna. Von Numers tips är att välja högläsningsböcker du själv tycker om, det avspeglar sig i ditt sätt att läsa. Peka tillsammans i boken medan ni funderar, associerar och diskuterar. Ställ frågor som visar att du är intresserad av de tankar som boken väckt hos barnet.

Buu-klubben berättar

BUU-klubben har fått ett alldeles äkta sagotäcke. Den som sätter sig på det täcket börjar ohjälpligt berätta sagor - och det är just vad BUU-klubbsledarna gör varje vecka.

De upplästa sagorna hittar du på Barnens Arena under Bärtils bokklubb - en månad får varje saga ligga där. Vi vill också uppmuntra barnen att ta reda på om det kanske finns ett sagotäcke eller en sagofilt hemma hos dem, och att börja använda det.

Vi samlar inspiration och bokktips

Alla de böcker som presenteras eller läses upp i BUU-klubben hittar du på svenska.yle.fi/bärtilsbokklubb. Du kan också delta! Dela dina egna boktips och inspirationskällor med oss andra, berätta om hur du får läsningen att löpa i vardagen. Använd #bärtilsbokklubb på sociala medier!

Du kan också tipsa oss och dela med dig av läseinspiration här direkt via enkäten nedan:

Logo för läskampanjen Bärtils bokklubb
Delta med boktips och idéer #bärtilsbokklubb Logo för läskampanjen Bärtils bokklubb Bild: Yle/Heidi Gabrielsson barn (familjemedlemmar),barnlitteratur,buu-klubben,buuklubben,bärtils bokklubb,bärtilsbokklubb,läskampanj

Vilka favoritböcker har ni? Hur gör ni för att skapa rum och tid för en gemensam lässtund? Ni får också hjälpa till när det gäller nya böcker; vilka funkar och vilka funkar inte hemma hos er?

Dela med dig av dina tips!

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Familj

 • En ung flicka sitter på marken med benen i kors och en mobiltelefon i handen.

  Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Gravid kvinna tränar.

  Så tränar du under graviditeten

  Förbered dig för ditt livs största idrottsprestation.

  Fördomar om träning under graviditeten håller på att luckras upp. Det som tidigare förknippades med själviskhet och risk för komplikationer är idag ett medvetet och hälsosamt livsval. Med graviditetsträning förbereder du din kropp för ditt livs största idrottsprestation.

 • Sophia Backlund med sin häst Hilton II

  Storsatsning på idrottskarriär också som gravid

  Baby och byte av häst väntar Sophia Backlund.

  Dressyrryttaren Sophia Backlund, 31, siktar målmedvetet uppåt i ryttarkarriären. Efter många intensiva år på tävlingsbanorna gör hon nu ett kort uppehåll för att bli mamma i juni. Planen är att komma tillbaka med ny häst och satsa mot ännu större mål i framtiden.