Hoppa till huvudinnehåll

Det är mysigt att läsa med barnen - läs med oss i Bärtils bokklubb!

Fåret Bärtil med hashtagadressen bärtilsbokklubb
Bärtils Bokklubb vill göra barnfamiljers vardag mysigare, lättare och roligare! Fåret Bärtil med hashtagadressen bärtilsbokklubb Bild: Yle/Kuvapalvelu Ilmari Fabritius barn (familjemedlemmar),barnlitteratur,läskampanj

Läser du för dina barn? Bärtils bokklubb vill hjälpa dig att komma igång med läsningen, hitta goda läsrutiner och bra böcker. Det innebär inga måsten, läsning är ingen tävling eller ännu en sak som ska presteras.

Bärtils Bokklubb är mysig samvaro mellan barn och föräldrar. Delta med egna eller ta del av andras tips och idéer genom #bärtilsbokklubb i sociala medier!

Finlandssvensk barnbok - en riktig framgångssaga

Länge fanns det en enda stjärna på barnbokshimlen i Finland: Tove Jansson och hennes mumintroll! Nu finns det massvis med kvalitetsböcker skrivna och illustrerade för barn, på svenska i Finland. I maj lyfter vi fram finlandssvenska barnboksförfattare, illustratörer och berättare i Yle Vega och på svenska.yle.fi. Vi besöker bibliotek och hör entusiastiska eldsjälar berätta om hur de jobbar för att locka familjer att läsa tillsammans.

Dessutom kommer du att få bekanta dig med både kända och mindre kända föräldrar och barn som läser tillsammans eller försöker komma igång med läsrutiner hemma.

Läsning är bra och roligt!

Högläsning har många positiva sidor och det lägger grunden för hur barnet som äldre inte bara förstår text och svåra ord utan även klarar av rad andra saker.

- Barn som hör mycket högläsning får ett stort ordförråd och lär sig uttrycka sina tankar och känslor väl. De tränar sin koncentrationsförmåga och övar sig i problemlösning. De blir allmänbildade och utvecklar sin fantasi, säger den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers.

Katarina von Numers-Ekman
Katarina von Numers talar om vikten av högläsning. Katarina von Numers-Ekman Bild: YLE/Marit Lindqvist katarina von numers-ekman

Det finns forskning som visar att barn som fått mycket högläsning under sin tidiga barndom klarar sig bättre i läsning, skrivning och räkning i skolan än barn som inte fått det.
Förutom att göra det till en vana att läsa högt så säger von Numers att det också är viktigt att prata om den gemensamma läsupplevelsen.

- Se till att det finns många goda böcker i de miljöer där barnet vistas och var en läsande förebild på ditt eget sätt.

Alla barn är inte lika mottagliga och intresserade av berättelser och av att sitta stilla och lyssna. Von Numers tips är att välja högläsningsböcker du själv tycker om, det avspeglar sig i ditt sätt att läsa. Peka tillsammans i boken medan ni funderar, associerar och diskuterar. Ställ frågor som visar att du är intresserad av de tankar som boken väckt hos barnet.

Buu-klubben berättar

BUU-klubben har fått ett alldeles äkta sagotäcke. Den som sätter sig på det täcket börjar ohjälpligt berätta sagor - och det är just vad BUU-klubbsledarna gör varje vecka.

De upplästa sagorna hittar du på Barnens Arena under Bärtils bokklubb - en månad får varje saga ligga där. Vi vill också uppmuntra barnen att ta reda på om det kanske finns ett sagotäcke eller en sagofilt hemma hos dem, och att börja använda det.

Vi samlar inspiration och bokktips

Alla de böcker som presenteras eller läses upp i BUU-klubben hittar du på svenska.yle.fi/bärtilsbokklubb. Du kan också delta! Dela dina egna boktips och inspirationskällor med oss andra, berätta om hur du får läsningen att löpa i vardagen. Använd #bärtilsbokklubb på sociala medier!

Du kan också tipsa oss och dela med dig av läseinspiration här direkt via enkäten nedan:

Logo för läskampanjen Bärtils bokklubb
Delta med boktips och idéer #bärtilsbokklubb Logo för läskampanjen Bärtils bokklubb Bild: Yle/Heidi Gabrielsson barn (familjemedlemmar),barnlitteratur,läskampanj

Vilka favoritböcker har ni? Hur gör ni för att skapa rum och tid för en gemensam lässtund? Ni får också hjälpa till när det gäller nya böcker; vilka funkar och vilka funkar inte hemma hos er?

Dela med dig av dina tips!

Läs också

Familj

 • Hajbos sommarlovs-tips till dig som gillar spel.

  Roliga mobil-spel som funkar var än du är i sommar.

  Letar du efter enkla mobilspel som passar bra att ha i mobilen när man chillar på stranden, ligger i hängmattan, sitter i baksätet på bilsemesterresan eller bara flyr undan regnet...

 • Vi vill ha färre barn, senare i livet

  Vi vill hitta den perfekta partnern och leva ut vår ungdom.

  Vi vill hitta den perfekta partnern och “leva ut vår ungdom” innan vi ens tänker på barn i dag. Att förstföderskornas ålder stiger, och fler önskar sig färre barn har inte enbart att göra med recessionen. Det handlar om en större kulturell förändring som rotat sig i oss.

 • “Vänta med att planera syskon”

  Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

  Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

 • Hotet om skilsmässa kan vara början på något nytt

  Går relationen ännu att rädda eller är det dags att gå?

  Tiden efter jul- och nyårshelgerna är högsäsong för skilsmässor. När går relationen ännu att rädda och när är det dags att börja dela på gafflarna?