Hoppa till huvudinnehåll

En tacksam och rörd Niskanen: Jag gav inte allt på slutet

Medaljtrion firar i målområdet.
Iivo Niskanen får sällskap av Martin Johnsrud Sundby och Niklas Dyrhaug på prispallen. Medaljtrion firar i målområdet. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen Iivo Niskanen,Niklas Dyrhaug,Martin Johnsrud Sundby

Det var en nöjd och rörd Iivo Niskanen som efter loppet kommenterade segern. Förra året hade jag inte så många vänner när framgångarna uteblev. Jag vet vem som stöttade mig förra året, sade den överlägsna vinnaren efter att ha kammat hem VM-guldet.

Finländaren flög fram i spåret framför hemmapubliken i Lahtis.

– Det var ett bra lopp. Hemmapubliken hjälpte till rätt så mycket. Det kändes till och med för lätt. Några gånger kräktes jag nästan och lade då märke till att jag skidade för hårt. Det var svårt att känna efter när publiken hejade fram mig, sade den färska världsmästaren.

– Jag är tacksam över att jag så här långt har fått vara frisk. Allt gick som planerat.

Han passade också på att tacka sambon Saana Kemppainen och tränaren Olli Ohtonen.

– Jag åkte inte på något förberedande läger, utan var bara hemma i en månad. Jag rörde mig inte på allmänna platser för att undvika att bli sjuk. Olli orkade varje dag ringa och fråga hur det gick. Trots att det ibland gick lite sämre trodde han på mig och sade att allt slutar gott.

"Inte så överlägsen som det såg ut"

De finska skidorna var inte alls bra på tisdagen när damerna tävlade om VM-medaljer. Herrarna passade på att tacka serviceteamet, sjuan Jauhojärvi prisade skidorna och Niskanen var av exakt samma åsikt.

– Serviceteamet lyckades idag perfekt. Jag hade otroliga skidor. Min prestation var inte så överlägsen som tiderna visar.

Niskanen var fyra vid 1,5 kilometer. Därefter tog han ledningen som sedan bara växte.

– För en gångs skull inledde jag inte för hårt, konstaterade Niskanen efter lopet.

Vid 9,5 kilometer var ledningen som störst, marginalen till tvåan Martin Johnsrud Sundby var då 25,3 sekunder. 5,5 kilometer senare var marginalen nere på 17,9 sekunder.

– Jag gav inte ens allt på slutet eftersom det kändes som att jag inte kan tappa 25 sekunder.

– Jag bad egentligen inte om några mellantider. Såklart var jag medveten om att Sundby är den tuffaste konkurrenten.

Drömmen uppfylld

Niskanen var nära ett VM-guld i söndagens parsprint. Då kolliderade han ändå med norrmannen Emil Iversen lite före mål och fick nöja sig med brons. Nu kan han titulera sig världsmästare.

– Jag har drömt om att kunna vara bäst i världen. Nu var jag det inför hemmapubliken. Det har varit en dröm i många år. En av mina största drömmar har nu gått i uppfyllelse. Det är roligt att fortsätta karriären efter det här.

– Jag kan bara tacka publiken. Förra året hade jag inte så många vänner när framgångarna uteblev. Jag vet vem som stöttade mig då. De personer som trodde på mig även när allt inte var så bra är viktigast för mig.

Skidvalet viktigast

Servicechefen Matti Haavisto var likaså nöjd.

– En otrolig dag. Vi har jobbat hårt sedan morgonen. Vi lyckades nog på alla delområden.

– Segern glädjer säkert alla, inte bara Iivo, utan också fysioterapeuterna, tränarna och serviceteamet.

Enligt Haavisto var valet av skidor det mest relevanta.

– Iivo hade otroliga skidor. Vallningen behöver förstås lyckas, men det är ändå valet av skidor som är det viktigaste. Vi lyckades hitta rätt par.