Hoppa till huvudinnehåll

Fillon till attack mot rättsväsendet – fortsätter kampanj för att bli president

Presidentkandidaten Francois Fillon talar vid presskonferens.
Fillon har tidigare anklagat pressen för att driva en klappjakt mot honom, men gick nu istället till angrepp mot rättsväsendet då myndigheterna verkar gå vidare med utredningen mot honom. Presidentkandidaten Francois Fillon talar vid presskonferens. Bild: EPA/YOAN VALAT François Fillon

François Fillon fortsätter i den franska presidentkampen trots att förskingringsmisstankarna mot honom verkar tätna. Istället för att avbryta kampanjen gick han till angrepp mot rättsväsendet och kallade utredningen mot honom för ett politiskt lönnmord.

Spekulationerna om att François Fillon tänkte hoppa av kampanjen hade hunnit gå heta i flera timmar.

Då Fillon på onsdag morgon meddelade att han ställer in ett viktigt kampanjframträdande och istället håller presskonferens trodde många att trycket hade vuxit sig för stort.

Samtidigt kom ny information om brottsutredningen mot Fillon ut.

Uppgifterna om att Fillon har kallats till förhör inför en rannsakningsdomare tydde på att myndigheterna tänker gå vidare med processen.

”Politiskt lönnmord”

Istället för att meddela att han hoppar av gick Fillon istället till hårt angrepp mot rättsväsendet då han mötte pressen under onsdag förmiddag.

Fillon anklagade myndigheterna för att föra en politiskt motiverad kampanj mot honom.

– Det här är ett politiskt lönnmord, sade Fillon.

Han anklagade också rättsväsendet för att ha begått stora misstag under utredningen, och menade att han inte har gjort sig skyldig till något brott.

Fillon sade ändå att han tänker samarbeta till fullo med utredningen, vilket tolkas som en pik mot motkandidaten, ytterhögerns Marine Le Pen.

Också Le Pen anklagas för att ha missbrukat sin ställning för ekonomisk nytta, men har sagt att hon inte tänker samarbeta med myndigheterna.

Det här anklagas François Fillon för:

Fillon ska ha anställt sin fru Penelope Fillon och parets barn som medarbetare i parlamentet.

Det är i sig inte olagligt för politiker att anställa anhöriga som medarbetare.

Fillons fru och barn ska ändå enligt anklagelserna inte ha utfört något arbete för lönen.

Barnen anställdes bland annat som juridiska konsulter, trots att ingendera är utbildad jurist.

Penelope Fillon flyttade enligt parlamentets lönekvitton till Fillons efterträdares stab då François Fillon utsågs till minister.

Flera av efterträdaren Marc Joulands medarbetare har sagt att de aldrig jobbade med Penelope Fillon och flera uppger att de inte ens visste att hon var anställd vid staben.

Lönerna betalades ur det franska parlamentets budget.

Fillon anklagas alltså för att ha lurat staten på närmare en miljon euro över en flera år lång tidsperiod.

Stor skada

Fillon var länge förhandsfavorit i valkampen, men den positionen har han förlorat sen misstankarna mot honom blev offentliga.

Från en förstaplats i opinionsmätningarna har Fillon fallit till en tredjeplats, samtidigt som mätningar visar att över 75 procent av fransmännen anser att han borde lämna kampanjen.

På onsdag eftermiddag meddelade centerpartiet UDI att man inte längre stöder Fillon.

UDI är det tredje största partiet i parlamentet med 28 ledamöter. UDI har stött Fillon sedan november då han vann centerhögerns primärval. UDI:s ungdomsorganisation har däremot stött den oberoende kandidaten Emmanuel Macron.

Fillons motkandidat i partiets primärval, den tidigare ministern Alain Juppé, gav tillsammans med andra partihöjdare Fillon flankstöd under presskonferensen. Juppé sade ändå själv ingenting till pressen.

Artikeln uppdaterades 21:20 med uppgiften om att UDI inte längre stöder Fillon