Hoppa till huvudinnehåll

Folkhav mötte Niskanen – se världsmästarens guldjubel: "Blev stum"

Iivo Niskanen fick sin guldmedalj. Han tog emot den på torget i centrala Lahtis som var smockfullt av finländare. "Jag blev mållös och stum", säger världsmästaren.

”Iivo! Iivo! Iivo!”

Hemmapublikens hyllningar ville inte ta slut under onsdagen.

I kväll fick den pinfärske världsmästaren Iivo Niskanen det definitiva klimaxet på karriärens bästa dag så här långt. Framför ett blåvitt folkhav med viftande Finlandsflaggor tog han emot sitt VM-guld.

– Jag blev mållös och stum. Att först åka hem guldet framför hemmapubliken och sedan det här … Publiken gjorde sitt. Även norrmännen var imponerade, säger Niskanen till Yle.

"Tänkte inte så mycket"

Efter en omtumlande dag stod Niskanen där som mästare, fick sin medalj och tog mössan i handen för att stämma in i nationalsången tillsammans med Lahtispubliken på torget.

– Jag tänkte inte så mycket på scenen. Jag njöt och såg en del bekanta i publiken.

Niskanen slog tidigare på dagen knock på allt motstånd i VM-loppet över femton kilometer klassiskt.

– Ända sedan barnsben har det varit en dröm att bli världsmästare. Vi hade många duktiga skidåkare som jag såg upp till när jag var yngre och när det sedan började gå bättre i unga år började man tro på det här mer och mer, säger världsmästaren.

Iivo Niskanen, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug.
Medaljtrion Iivo Niskanen, Martin Johnsrud Sundby och Niklas Dyrhaug. Iivo Niskanen, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug. Bild: EPA Iivo Niskanen

Tackar familjen

Niskanen tog Finlands första VM-guld på skidor sedan VM i Oslo 2011. Då var det Matti Heikkinen som åkte hem titeln på samma distans som Niskanen gjorde i dag.

Det betyder också att Finland har tagit hem de två senaste VM-gulden på femton kilometer klassiskt med intervallstart.

– Hela min säsong var inriktad på den här dagen, säger Niskanen.

Guldgossen vill tacka sin familj med föräldrarna och den övriga syskonskaran, där bland annat gårdagens VM-sexa Kerttu ingår, för att han har nått till tronen som bäst i världen.

– Jag är väldigt tacksam för att mina föräldrarna gav mig en så rik barndom. Vi var inte tvungna att göra något, det fanns inga direkta krav. Jag kan bara tacka dem och det var fint att de var här och såg loppet på plats.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport