Hoppa till huvudinnehåll

Hoppar Fillon av franska presidentkampen?

Francois Fillon och hans hustru Penelope på ett valmöte i Paris 29.1.2017
François Fillon misstänks ha låtit parlamentet betala lön åt hans fru (till vänster) i flera år utan att hon jobbade för pengarna. Francois Fillon och hans hustru Penelope på ett valmöte i Paris 29.1.2017 Bild: EPA/ETIENNE LAURENT François Fillon,Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017

Centerhögerkandidaten François Fillon har ställt in ett viktigt framträdande och håller istället presskonferens klockan 13 finsk tid. Fillion kallades samtidigt in för förhör kring förskingringsanklagelserna mot honom. Spekulationerna går nu heta om Fillon tänker hoppa av kampanjen.

Den franska centerhögerns presidentkandidat François Fillon kallades på onsdag in till förhör hos rannsakningsdomaren som utreder misstankar om förskingring som har riktats mot Fillon.

Franska medier rapporterade också att Fillons fru Penelope förhördes av polisen under onsdagen men uppgifterna tillbakavisades av myndigheterna.

Fillon misstänks ha lurat staten på pengar genom att anställa sin fru och sina barn som parlamentariska medarbetare.

Hans familjemedlemmar misstänks ändå inte ha arbetat för pengarna, sammanlagt nästan en miljon euro, som betalades ur parlamentets budget.

Det här anklagas François Fillon för:

Fillon ska ha anställt sin fru Penelope Fillon och parets barn som medarbetare i parlamentet.

Det är i sig inte olagligt för politiker att anställa anhöriga som medarbetare.

Fillons fru och barn ska ändå enligt anklagelserna inte ha utfört något arbete för lönen.

Barnen anställdes bland annat som juridiska konsulter, trots att ingendera är utbildad jurist.

Penelope Fillon flyttade enligt parlamentets lönekvitton till Fillons efterträdares stab då François Fillon utsågs till minister.

Flera av efterträdaren Marc Joulands medarbetare har sagt att de aldrig jobbade med Penelope Fillon och flera uppger att de inte ens visste att hon var anställd vid staben.

Lönerna betalades ur det franska parlamentets budget.

Fillon anklagas alltså för att ha lurat staten på närmare en miljon euro över en flera år lång tidsperiod.

Stora nyheter?

Fillons kampanj har samtidigt meddelat att han ställer in ett besök på en jordbruksmässa och istället håller en presskonferens klockan 13 finsk tid.

Samtidigt rapporteras Fillons kampanj ha kallat ledande politiker ur centerhögern till ett krismöte inför presskonferensen.

Jordbruksmässorna är traditionellt viktiga framträdanden för franska politiker och talen på mässorna får i allmänhet stor publicitet.

Spekulationerna går nu heta i Frankrike om Fillion tänker dra sig ur presidentkampen.

Plötsligt fall för förhandsfavoriten

Tidigare har Fillon hävdat sin oskuld och sagt att han bara hoppar av om myndigheterna väljer att väcka åtal mot honom.

Fillon var i början av kampanjen klar förhandsfavorit men anklagelserna om förskingring har klart skadat hans chanser, speciellt efter att myndigheterna valde att börja utreda anklagelserna.

Enligt alla opinionsmätningar skulle nu istället centerns Emanuel Macron utgå med den slutliga segern i presidentvalet.

Mätningar visar också att majoriteten av fransmännen anser att Fillon borde dra sig ur kampen på grund av brottsmisstankarna.