Hoppa till huvudinnehåll

Inga norrmän stod i vägen för Niskanen – överlägsen världsmästare på hemmaplan

Iivo Niskanen firar guldet.
Iivo Niskanen är världsmästare. Iivo Niskanen firar guldet. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen Iivo Niskanen

Iivo Niskanen tappade möjligen ett VM-guld i söndagens parsprint. På onsdagen var han främsta utmanare till norrmannen Martin Johnsrud Sundby. Inte ens Sundby kunde stoppa den fullständigt överlägsna Niskanen från att skida hem guldet. Marginalen till tvåan Sundby var hela 17,9 sekunder.

Ett par plusgrader i Lahtis innebar att föret var tungt. Från början kunde ändå Niskanen visa upp ett lätt steg. Vid den första mellantiden, vid 1,5 kilometer, var Niskanen fyra men därefter var det 15 kilometer långa loppet i klassisk stil en finsk uppvisning.

Vid 4,7 kilometer hade Niskanen redan en lucka på hela 11,4 sekunder till tvåan Sundby och därefter fortsatte den växa. Efter 9,5 kilometer var marginalen till redan uppe i 25 sekunder. Under sista fem kunde norrmannen knappa in på finländaren men segermarginalen i mål var ändå hela 17,9 sekunder.

Med 2,8 kilometer till mål var norrmannen Niklas Dyrhaug fyra, 4,1 sekunder efter Alexander Bessmertnykh. Dyrhaug stod för en stark avslutning och var i mål 10,5 sekunder före fyran Bessmertnykh.

Matti Heikkinen som förutspåddes vara ett finskt medaljhopp hade ingen riktigt lyckad dag. Han blev tia, 1:16,4 efter Niskanen.

Jauhojärvi nöjd med skidorna

Sami Jauhojärvi avslutade starkt och lyckades avancera under loppet. Den rutinerade finländaren var 12:a efter 5,7 kilometer och 11:a efter 9,5 kilometer. Jauhojärvi slutade sjua.

– På startstrecket funderade jag över att jag lagt ner 800 timmar på träning sedan maj. Jag lyckades få ut allt, min kapacitet var en åttonde plats. Jag gjorde vad jag kunde, sade Jauhojärvi efter loppet.

Jauhojärvi passade på att tacka serviceteamet som fick kritik efter damernas 10 kilometers lopp på tisdagen.

– Skidorna var perfekta. Om finländarna hade problem igår så var problemen nu bortblåsta. Ett stort tack till serviceteamet.

Resultat:

1. Iivo Niskanen FIN 36:44,0
2. Martin Johnsrud Sundby NOR +17,9
3. Niklas Dyrhaug NOR +31,3
4. Alexander Bessmertnykh RUS +41,8
5. Didrik Tønseth NOR +53,2
6. Alexej Poltoranin KAZ +1:06,3
7. Sami Jauhojärvi FIN +1:09,7
----------------------------------
10. Matti Heikkinen FIN +1:16,4
23. Lari Lehtonen FIN +2:21,4