Hoppa till huvudinnehåll

Kommunikationsminister Berner: Bolagisering av vägnätet inte längre i fokus

Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016.
Kommunikationsminister Anne Berner överväger statligt stöd för att minska utsläppet från trafiken. Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016. Bild: All Over Press Anne Berner,Kommunikationsministeriet,kommunikationsminister

Kommunikationsminister Anne Berner hoppas på ett gott samarbete med den parlamentariska arbetsgrupp som ska utreda en trafikreform. Hennes eget förslag stötte på hårt motstånd tidigare i år och hon blev tvungen att backa från idéen med en bolagisering av vägnätet. En sådan bolagisering är inte längre "i fokus".

– En bolagisering av vägnätet är inte i fokus, säger kommunikationsminister Anne Berner (C) i en intervju för Yles finska morgon-tv.

Efter att Berners eget reformförslag av trafiken körde på grund tidigare i vinter ska nu en parlamentarisk arbetsgrupp försöka gå vidare med att utreda trafiken.

Berner säger att det första den parlamentariska gruppen ska ta ställning till är hur man ska halvera utsläppen från trafiken fram till år 2030.

Övriga frågor ska utredas handlar om hur Finland ska främja så kallade smarta trafiklösningar, hur det så kallade underhållsunderskottet av vägarna ska åtgärdas och hur nya trafiklösningar ska kunna finansieras.

Berners förslag till en bolagisering av vägnätet var den fråga som fick hennes borgerliga regeringspartner inom Samlingspartiet och Sannfinländarna att slå bakut.

– Inom regeringen har vi en god vilja att få saker till stånd, försäkrar kommunikationsminister Berner.

Den parlamentariska arbetsgruppen håller sitt första möte nästa vecka. Berner som har beskyllts för soloåkande i trafikfrågorna signalerar nu sin samarbetsvilja.

– Jag litar på kraften i det parlamentariska samarbetet och jag litar på att vi kan börja från början med samarbetet då vi har putsat bordet, säger Berner.

Ministern anser att förmågan till ett parlamentariskt samarbete är ”vår styrka”.

– Jag tror att det är i allas intresse att man binder upp sig vid det, säger Anner Berner.

Kommunikationsministern vill utreda om det är möjligt att partierna förbinder sig att reparera vägnätet under en längre tid än riksdagens mandatperiod.

Bilskatten rörs inte

Berner ville tidigare i vinter avskaffa bilskatten, men stötte på patrull inom den egna regeringen. En användaravgift eller vägtull skulle ha varit alternativet. Den här lösningen är inte aktuell längre.

– Bilskatten är inte det första av våra alternativ i verktygsbacken, säger Berner.

Den parlamentariska gruppen som utreder trafikreformen har ett år på sig att komma med ett nytt förslag. Redan i mitten av augusti kommer en mellanrapport som koncentrerar sig på att minska utsläppen från trafiken.

– Om man inte rör bilskatten så innebär det olika stöd för anskaffning av (miljövänliga) fordon, säger Anne Berner.