Hoppa till huvudinnehåll

Korsholmsföretagare håvade in nästan 800 000 på falska fakturor

Österbottens tingsrätt
Arkivbild. Österbottens tingsrätt Bild: Yle/Roger Källman österbottens tingsrätt

Korsholmsföretagaren som har skickat förfalskade och ogrundade försäljningsfakturor har blivit dömd till ett år och tio månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Den dömde mannen är direktör för ett företag i livsmedelsbranschen och har ingått finansieringsavtal med två andra finländska företag. Han har sedan skickat ogrundande och förfalskade försäljningsfakturor till de båda företagen, som har finansierat fakturorna.

Ska ersätta över 700 000

Mannen dömdes utöver fängelsestraffet till att betala ersättning till de båda företagen - sammanlagt över 720 000 euro. Utöver ersättningen för de ekonomiska skadorna ska mannen betala utrednings- och rättegångskostnaderna som uppgår till över 16 000 euro. Dessutom får korsholmsföretagaren näringsförbud fram till den sista februari 2021.

Mannen dömdes i Österbottens tingsrätt för två fall av grovt bedrägeri, ett fall av grovt bokföringsbrott och ett fall av bokföringsbrott. Mannen erkände alla brott.

Hundratals falska fakturor

Det var under våren och sommaren 2015 som den dömde företagaren sammanlagt skickade närmare 500 ogrundade fakturor till de båda företagen. Den sammanlagda ekonomiska skadan som de båda målsägande företagen har lidit uppgår till närmare 800 000 euro.