Hoppa till huvudinnehåll

Leonardo DiCaprio oroar sig för finsk skog - men för sent

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio Bild: EPA Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio bekymrar sig på Instagram för skogen på de "vackra öarna i Lammasjärvi" i Finland. Filmstjärnan delar ett inlägg som Greenpeace gjort och ber sina följare sprida ordet för att bevara öarna i Kuhmo i Kajana. Budet kommer ändå för sent eftersom Forststyrelsen har avslutat sin avverkning.

Forststyrelsen avslutade skogsavverkningen på öarna Huuskonsaari, Honkinen och Pärtösaari i Lammasjärvi i mitten av februari i år. Öarna är så små till sin yta att Finlands naturskyddsförbund slog larm om att avverkningen hotar att förstöra skogsnaturen och landskapet, .

Naturskyddsorganisationerna vaknade ändå aningen sent eftersom skogsarbetarna redan hade inlett sitt arbete. Arbetet slutfördes inom loppet av några dagar. Juha Aromaa kommunikationschef på Greenpeace säger till Yle Nyheter att skogen blev förstörd.

- Vi kom lite för sent till platsen, och avverkningen var i full gång. Nu är den över och vi kan inte hjälpa mer, säger Aromaa.

Öppna Instagram-inlägget

Skådespelaren Leonardo DiCaprio har 16,4 miljoner följare på Instagram, och inlägget om öarna i Lammasjärvi i Finland har fått närmare 165 000 gillanden.

Både miljöorganisationer och ortsbor har motsatt sig avverkningen på de tre rekreationsöarna i Lammasjärvi.

En del av skogen på Huuskonsaari i Lammasjärvi är redan fälld. Över isen löper en väg för skogsmaskiner till ön.
Forststyrelsens avverkning på Huuskonsaari. En del av skogen på Huuskonsaari i Lammasjärvi är redan fälld. Över isen löper en väg för skogsmaskiner till ön. Bild: Greenpeace Huuskonsaari (ö i Kajanaland, Kehys-Kainuu),Kajanaland,Lammasjärvi
Avverkade träd ligger i högar på Huuskonsaari.
Avverkade träd ligger i högar på Huuskonsaari. Bild: Greenpeace Lammasjärvi,Huuskonsaari (ö i Kajanaland, Kehys-Kainuu)
Ett kalt område med spår av skogsmaskiner på Huuskonsaari.
Fortstyrelsens hygge på öarna i Lampaanjärvi pågick i fyra dagar. Ett kalt område med spår av skogsmaskiner på Huuskonsaari. Bild: Greenpeace Huuskonsaari (ö i Kajanaland, Kehys-Kainuu),Lammasjärvi,avverkningar

Forststyrelsen: Det kommer att växa lingon där

Forststyrelsen ser inga problem med hygget på öarna i Lammasjärvi. Under arbetets gång tog man öarnas rekreationsvärde i beaktande och använde andra metoder för avverkning än i vanliga fall.

- Vi tycker att det ser helt bra ut där. Träden stod för tätt, och nu har vi öppnat utsikten över sjön, säger Hannu Tolonen som är planeringschef vid Forststyrelsen till Yle Nyheter.

Enligt Tolonen har skogsnaturen inte tagit skada eftersom den inte innehöll några speciella arter. Han tror däremot att Kuhmoborna kommer att njuta av öarna och snart kan plocka lingon på de ljusare avverkningsområdena.

"Forststyrelsen bedyrar sin ansvarsfullhet, men det syns inte"

Skogsavverkningen i Kajanaland har varit en nagel i ögat hos naturskyddsorganisationerna under en längre tid.

Kartan visar att Lammasjärvi ligger nära gränsen  i östra Finland, ungefär i höjd med staden Kajana.
Kartan visar att Lammasjärvi ligger nära gränsen i östra Finland, ungefär i höjd med staden Kajana. Bild: Yle Lammasjärvi
Ön Honkinen är skogsbeklädd och omgiven av Lammasjärvis isar.
Lammasjärvi ligger i staden Kuhmo. Ön Honkinen är skogsbeklädd och omgiven av Lammasjärvis isar. Bild: Greenpeace Lammasjärvi,Kajanaland,Honkinen (ö i Kehys-Kainuu, lat 64,15, long 29,30),Pärtösaari

Enligt Finlands naturskyddsförbund var kartläggningen av naturen bristfällig till exempel när Forststyrelsen skulle avverka på Ärjänsaari i Oulunjärvi i fjol.

- Antalet gamla skogar i Kajana har redan rasat. Forststyrelsen avverkar allt mer vårdslöst på friluftsområden och i skogar som är viktiga för arter. Måttet börjar vara rågat för oss Kajanabor. Forststyrelsen bedyrar sin ansvarsfullhet, men det syns inte här i Kajanas skogar. Spåren är förskräckliga, säger Vesa Hyyryläinen som är skogsansvarig vid Finlands naturskyddsförbund i Kajana.

Efter att naturskyddsorganisationer engagerade sig har åtminstone skogsbolaget Stora Enso meddelat att man inte tänker köpa trä från marker som är föremål för dylika dispyter.

DiCaprio har tidigare postat ställningstaganden bland annat om delfiner

DiCaprio har tidigare postat inlägg på Instagram om bland annat världens minsta delfiner som hotas av fiske i Kalifornien och om giftig smog i Kina. Han delar ofta andra människors och organisationers bilder för att stöda dem i kampen för ett bättre miljöskydd.

Under senare tid har DiCaprio engagerat sig allt mer i miljöfrågor och grundade redan 1998 en fond för att skydda de sista vilda områdena på jorden.

Läs också