Hoppa till huvudinnehåll

Också unga kandidater i kommunalvalet i Östnyland

Linnea Lindfors, kommunalvalskandidat för SFP i Lappträsk 2017
Linnea Lindfors, kommunalvalskandidat för SFP i Lappträsk 2017 Bild: Yle/Carmela Walder Kommunalvalet 2017,Kommunalval i Finland,Svenska folkpartiet i Finland,Svensk Ungdom,Lappträsk,politiker,linnea lindfors

Det finns unga med på många partiers listor i Östnyland. Linnea Lindfors ställer upp för Svenska folkpartiet i Lappträsk för att hon vill vara med och skapa ett mänskonära Lappträsk.

Linnea Lindfors såg det som ett naturligt val att ställa upp för SFP, medan det kändes lika naturligt för Maija Kuntsi i Sibbo att välja Socialdemokraterna.

Nea Hjelt hade däremot lite svårt att välja parti, men kom efter ett visst övervägande fram till att det blir Samlingspartiet. För 18-åringen från Borgå var det inte heller självklart att ställa upp i valet.

- Jag kom till slut fram till att det här kändes som ett naturligt sätt att fortsätta vara aktiv, jag har ju varit med i ungdomsfullmäktige och elevkåren i skolan, säger Hjelt.

Hade inte tänkt ställa upp ännu

Linnea Lindfors har å sin sida varit aktiv i SFP:s ungdomsorganisation i fem år redan, men kände sig först inte redo för att ställa upp i ett kommunalval.

Då det visade sig vara svårt att värva kandidater tänkte Linnea om. Hon var själv med och ringde runt till personer som partiet skulle ha velat ha på sina listor.

- Ju längre tiden gick så desto mera kom jag fram till att jag inte själv har några goda argument för att inte ställa upp, säger Linnea.

Linnea Lindfors studerar i Helsingfors, men ser det inte som ett hinder för att vara politiskt aktiv i sin hemkommun. Hon jobbar inom hemvården i Lovisa och pendlar ständigt mellan huvudstadsregionen och Östnyland.

Linnea Lindfors, kommunalvalskandidat för SFP i Lappträsk 2017
Linnea Lindfors har varit aktiv i Svensk ungdom redan i fem år. Linnea Lindfors, kommunalvalskandidat för SFP i Lappträsk 2017 Bild: Yle/Carmela Walder Kommunalvalet 2017,Kommunalval i Finland,politiker,Svenska folkpartiet i Finland,Svensk Ungdom,kommunalvalskandidat

Förvånansvärt många unga

Enligt henne har SFP överlag i Nyland lyckats väl med att få yngre kandidater på sina listor i det här kommunalvalet. Läget är betydligt bättre än vad det var i valet för fyra år sedan.

- Det är positivt, vi vill ju att alla åldersgrupper ska vara representerade i fullmäktige, säger hon.

Mest problematiskt har det enligt henne varit att få med personer i arbetsför ålder, personer med småbarn eller barn i skolåldern. De säger sig inte ha tid.

Kampanj på sociala medier

Nea Hjelt ska kombinera kommunalvalskampanjen med studentskrivningar i vår. Hon inser att det blir utmanande.

- Vi har kommit överens med mamma och pappa att studentskrivningarna är det man ska satsa på och det håller jag med om, säger hon med ett skratt.

Nea Hjelt, kommunalvalskandidat för Samlingspartiet i Borgå
Nea Hjelt ställer upp för Samlingspartiet i Borgå Nea Hjelt, kommunalvalskandidat för Samlingspartiet i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder Kommunalvalet 2017,Samlingspartiet,samlingspartist

Största delen av hennes kampanj för hon på sociala medier. En stor del av dem som potentiellt kunde rösta på henne är också aktiva på sociala medier och det här ser hon som en fördel.

- Jag kan inte stå på torget varje lördag också om jag skulle vilja det, säger hon.

Att föra en kampanj främst på sociala medier är också ett sätt för unga kandidater att föra en valkampanj utan att satsa stora pengar.

Socialdemokraterna upplevs som gubbiga

Socialdemokraternas yngsta kandidat i Sibbo är 24-åriga Maija Kuntsi. Hon säger själv att hon nog är lite av en udda fågel på Socialdemokraternas lite gubbiga lista.

Hon kan inte säga varför Socialdemokraterna har svårt att få unga att ställa upp i kommunalvalet, trots att partiet har en mycket aktiv nationell ungdomsorganisation.

- Kanske vi fortfarande ger ett lite gubbigt intryck, säger hon.

Själv har hon ända sedan hon blev politiskt medveten i tonåren tyckt att Socialdemokraterna står närmast hennes tankevärld.

- Det är nog ett släktfel att höra till Socialdemokraterna, säger hon.

De ungas röst ska också höras

Kuntsi ställde upp första gången i kommunalvalet redan för fyra år sedan. Hon kom på en reservplats i fullmäktige och har engagerat sig i Sibbopolitiken trots att hon har studerat i Tammerfors.

- Det går nog att få det att gå ihop om man faktiskt vill, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att de unga får representanter med i nämnder och fullmäktige så att de får sin röst hörd och kan framföra sin syn på saker och ting.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland