Hoppa till huvudinnehåll

Öppen missbrukarvård ska komplettera Pixnekliniken i Malax

Riitta Koivula, vd för Oikeahetki och Nina Jacobsson, föreståndare för enheten i Malax.
Riitta Koivula, vd för Oikeahetki och Nina Jacobsson, föreståndare för enheten i Malax. Riitta Koivula, vd för Oikeahetki och Nina Jacobsson, föreståndare för enheten i Malax. Bild: Yle/Markus Bergfors missbrukarvård,Malax,nina jacobsson

På onsdag öppnas i Malax en enhet för öppen vård för svenskspråkiga missbrukare. Det är det privatägda terapi- och vårdföretaget Oikeahetki som står för vården. Ett bra komplement till anstaltsvården, tycker föreståndaren Nina Jacobsson.

Den nya enheten finns i gamla bankhuset i Övermalax. Att det blev just Malax var egentligen en slump, berättar Jacobsson.

- Vi sökte utrymmen i hela svenska Österbotten och hittade ett lämpligt här. Malax har också en bra tradition av missbrukarvård, så vi känner oss väldigt välkomna.

Pixnekliniken, som också finns i Malax, bedriver anstaltsvård för missbrukare och drivs för tillfället av Kårkulla, men efter juni 2017 blir Malax värdkommun för kliniken och får stöd från flera österbottniska kommuner.

Olika målgrupper

Pixnekliniken har varit nedläggningshotad på grund av dålig ekonomi, men trots det här tror Jacobsson att deras enhet kommer löna sig.

- Vi har annorlunda vård än Pixnekliniken och olika målgrupper. Det är främst folk som fortfarande jobbar på dagarna som kommer. Och vi hoppas självklart att kommunerna kommer att satsa hårt på den här vården, för det lönar sig i längden att folk får vård.

Den nya enheten kommer bedriva en öppen vård som innebär en intensiv vårdperiod på sex veckor med träffar tre kvällar i veckan. Därefter blir det uppföljande vård i 46 veckor där även anhöriga får delta.

Öppen vård ett komplement

Allt fler kommuner har också börjat övergå till öppen vård, men det har kritiserats för att anstaltsvården också är viktig. Jacobsson håller med, men säger att den öppna vården också behövs som komplement.

- Det finns för lite av både anstalts- och öppen vårdsplatser. Och vi tycker det är ett bra komplement till anstaltsvården.

Jacobsson har själv varit missbrukare och varit klient på Pixnekliniken.

- Det var väldigt bra för mig för jag var i behov av anstaltsvård, men jag tror om ett sådant här alternativ hade funnits, så hade jag troligen sökt mig till vård tidigare.

Samarbete mellan alla aktörer behövs

Vårdhelheten på ett år kostar 3 200 euro, men Jacobsson säger att det inte kommer påverka vem som har möjlighet att få vård. Det här eftersom man kan ansöka om betalningsförbindelse från sin egen kommun.

Jacobsson tror att det går att få en god missbrukarvård i Svenskfinland, men säger att det kräver samarbete.

- Det kräver att alla aktörer samarbetar, både kommuner och de aktörer som erbjuder missbrukarvård. Jag hoppas verkligen att kommunerna tar tag i saken.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten