Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Iivo Niskanens nya guldchans

Fungerar finländarnas skidor bättre än i tisdagens damlopp? Om de gör det är Iivo Niskanen och Matti Heikkinen med i den heta medaljstriden.

Vad och när

Herrarnas 15 kilometer med klassisk skidteknik och intervallstart.

Sändningen på Arenan börjar klockan 13.45. Leif Lampenius och Glenn Lindholm refererar på svenska.

Utgångsläget

Martin Johnsrud Sundby är favorit och utmanas på förhand allra hårdast av Iivo Niskanen som är i praktform på basis av uppvisningen i sprintstafetten. Båda saknar ett individuellt mästerskapsguld.

Även Matti Heikkinen är en stark medaljkandidat trots att han inte imponerade i lördagens skiathlon.

Endast fyra av de tio bästa i världscupens distanspoäng deltar. De är Sundby, Heikkinen, Niskanen och Niklas Dyrhaug.

Skrällvarning

Norges Didrik Tönseth och Sveriges Johan Olsson.

– Tönseth är så jäkla vass då han är bra. Han är så vass att han egentligen borde ha fler framgångar än han hittills haft, säger Leif Lampenius.

– Johan Olsson för att Johan Olsson är Johan Olsson, även om höghöjdslägret inte blev av som planerat.

Finländarna

Finland ställer upp med en stark kvartett. Iivo Niskanen och Matti Heikkinen kämpar om VM-medaljer.

Sami Jauhojärvi har ett VM-brons från de här mästerskapen. Han fick i gång maskinen under sprintstafetten och brukar prestera bra vid stora mästerskap.

Lari Lehtonen visade prov på sitt kunnande i skiathlontävlingen där han kom på nionde plats. Är i sitt livs form och kämpar om framskjutna placeringar bakom den absoluta täten.

Historisk detalj

Iivo Niskanen var mycket nära medalj när den här distansen senast var med på mästerskapsprogrammet. Niskanen förlorade bronset med 0,2 sekunder mot Daniel Rickardsson i Sotji för tre år sedan.

Den gången gick guldet till Dario Cologna, som inte än så länge har tävlat i Lahtis på grund av skadebekymmer, och silvret till Johan Olsson.

Referentens tips

– Iivo Niskanen och Martin Johnsrud Sundby kämpar om segern. Sundby är favorit nummer ett och Niskanen nummer två, tror Lampenius.

– Vi måste lyfta med Heikkinen bland favoriterna också. Förutom de här vill jag nämna Didrik Tönseth och Niklas Dyrhaug, kanske Tönseth framför allt, samt ryssarna Larkov och Bessmertnykh och sedan nästan hela det svenska gardet på fem åkare.