Hoppa till huvudinnehåll

Ska negativ publicitet lindra domen för en känd person?

Axl Smith anländer till rättssalen omgiven av kameror, mikrofoner och journalister.
Axl Smith dömdes till villkorligt, dagsböter samt skadestånd. Axl Smith anländer till rättssalen omgiven av kameror, mikrofoner och journalister. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Axl Smith,Axl Smith,axl smith

TV-profilen Axl Smiths dom i tingsrättens i tisdags innehåller en lindring på grund av att han anses ha fått utstå så mycket negativ publicitet under rättsprocessen. Smith dömdes för 30 fall av olovlig observation, 4 fall av ärekränkning och 2 fall av spridande av information som kränker privatlivet efter att ha filmat sina sexpartners under flera år.

Orsaken till det lindrigare straffet har väckt en del frågor kring varför mediesynlighet över huvud taget är en faktor att ta i beaktande, hur det är möjligt att dra gränsen mellan lite och mycket synlighet och om det här förfarandet till och med när något som kan gagna en känd person som begår brott. Men likväl är det här är en rättspraxis som nog ofta förekommer, konstaterar Dan Frände, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet.

- I strafflagens straffmätning kallas paragrafen skälighetsgrunder och tar upp andra möjliga följder som brottet lett till och gärningsmannen följaktligen då utsatts för, förklarar Frände.

Just publicitet är en omständighet som ofta beaktas som ett sorts straff i sig. Sedan är det ju ett faktum att ett brott alltid väcker en viss uppmärksamhet, med möjlig publicitet som följd, vilket gör att det är en svår gränsdragning.

- Det går förstås inte att göra objektivt, utan det handlar om vilken bild domarna i tingsrätten själva fått och hur advokaterna har dokumenterat och framställt publiciteten i sina pläderingar, säger Frände.

Betyder det att en kändis med publicitetsintresse kommer lindrigare undan än vanliga tråkiga dödliga i rättssammanhang?

- Om det har blivit väldigt mycket publicitet, visst. Men i till exempel fallet där en bilförare tvärnitade så en cyklist körde in i bilen och dog, fick föraren också strafflindring på grund av publiciteten som fallet väckte. Tingsrätten lindrade domen med över ett år med den motiveringen, berättar Dan Frände.

Vidare lindras Axl Smiths dom eftersom tingsrätten menar att Smith förlorat möjligheten att jobba med media i Finland. En fråga som man kanske kan ställa sig är, hur tingsrätten kan veta det redan nu?

- Den biten kan kanske kritiseras. Det är svårt att göra sådana prognoser, kanske han tvärtom blivit mer populär och intressant på grund av rättsprocessen, kunde man cyniskt säga. Här är kanske en grund som kan få åklagaren att gå vidare i fallet, spekulerar straffrättsprofessor Dan Frände.

 • Sanna Tegengren: I Finland vågar lärare vara lärare

  Elevminne får lärare rörd till tårar.

  Till skillnad från många andra som dykt upp i serien Alla tiders lärare har Sanna Tegengren en lite kortare karriär bakom sig. Av sina nio år som lärare har hon tillbringat två i Sverige.

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.

 • Säkerhet vid festivaler består av många delar

  Information till alla viktigt för lyckad festival.

  Det är sommar och högtid för festivaler. För att göra festivalbesöket till en bra och säker upplevelse för besökarna krävs stora förberedelser, pappersarbete och riskanalyser.

 • Din längd avslöjar osteoporos

  Har du blivit kortare? Det kan vara osteoporos.

  Vi har ofta en uppfattning om att vår vuxenlängd inte förändras med åren. Vi blir dock lite kortare med åldern och om det skiljer fem centimeter eller mer från vår tidigare vuxenlängd så finns det risk för osteoporos.