Hoppa till huvudinnehåll

Studie visade: Elefanter behöver nästan ingen sömn

En elefant
En elefant Bild: Kirsi Vähäsöyrinki / YLE elefant

Vilda elefanter sover nästan aldrig, visar undersökningar som refereras i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE. Det verkar som om elefanter behöver minst sömn av alla däggdjur och att det kan räcka med två timmar per natt.

Forskarna undersökte två afrikanska elefanthonor som lever i nationalparken Chobe i Botswana.

Elefanterna försågs med rörelsedetektorer och de fick GPS-halsband med gyroskop. Forskarna följde med deras förehavanden i 35 dygn.

Forskarna räknade med att de sov om det inte förekom någon aktivitet på fem minuter eller mera.

Solens upp- och nedgång hade liten betydelse

Det visade sig att elefanterna sov bara två timmar per dygn, vanligen mellan klockan 2 och klockan 6 på natten. Det verkade också som att faktorer som fuktighet och temperatur hade större betydelse för benägenhet att sova än soluppgång eller solnedgång.

De två elefanthonorna sov antingen stående eller liggande. De lade sig ner för att sova bara var tredje eller var fjärde dag, då också för bara en halv timme.

Inga drömmar

Det verkade också som att de inte var beroende av REM-sömn, det vill säga drömsömn, då ögonen rör sig snabbt. (REM=rapid eye movement). Elefanterna föreföll således inte drömma särdeles mycket under sömnen.

Det överraskade forskarna eftersom REM-sömnen anses förstärka minnet och man vet att elefanter har ett gott långtidsminne.

Behovet av sömn påverkades inte heller av hur mycket aktivitet elefanterna var med om under dagen. Vid flera tillfällen sov elefanterna inte på 46 timmar och de verkade inte lida av sömnbrist efter att ha vakat en natt.