Hoppa till huvudinnehåll

Tuffa tider att vänta för de tre stora kommunpartierna

Samlingspartiets nya ordförande Petteri Orpo
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo får kämpa hårt för att uppnå partiets resultat i det förra kommunalvalet. Samlingspartiets nya ordförande Petteri Orpo Bild: Petteri Paalasmaa / AOP Petteri Orpo,Samlingspartiet,ordförande

Kandidatnomineringen i kommunalvalet var inte någon stor framgång för de tre stora kommunpartierna. Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Centern ställer alla upp klart färre kandidater än i det förra kommunalvalet.

Samlingspartiet vann det förra kommunalvalet. Nu har partiet 5744 kandidater, vilket är drygt 1000 färre än senast.

Också Socialdemokraterna och Centern har uppemot tusen kandidater färre än senast.

Minskningen i antalet kandidater är markant för de tre stora, också då man beaktar att fullmäktigeplatsernas antal har minskat.

Bra för De gröna

Alla partier har inte haft problem att få kandidater. De gröna ställer upp nästan 2 600 kandidater, vilket är 300 fler än i det förra kommunalvalet.

Det går till exempel att rösta på partiets kandidater i 65 sådana kommuner där partiet inte i dag har fullmäktigerepresentation.

Forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom vid Finlands kommunförbund tror att framgången i kandidatnomineringen kommer att återspegla sig i ett bra valresultat för De gröna.

-Det som är bra med De gröna är att de har lyckats få ett stort antal relativt unga kandidater med på sin lista.

Värre är det hos Centern. Åldersfördelningen är inte lovande med tanke på framtiden.

-Centern har meddelat att bara nio procent av deras kandidater är under 30-åringar.

SFP och KD lyckades

Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet lyckades tämligen bra i sin kandidatnominering.

KD ställer upp nästan 2 000 kandidater, vilket är rekord. SFP har drygt 1 300 kandidater, ungefär lika många som senast.

Vänsterförbundet har över 3 000 och Sannfinländarna omkring 3 800 kandidater, också det en nedgång jämfört med förra gången.