Hoppa till huvudinnehåll

Världsstjärnorna hyllar Niskanen – Sundby: ”Iivo var omänsklig”

Martin Johnsrud Sundby kramar om Iivo Niskanen, VM 2017.
Martin Johnsrud Sundby kramar om världsmästaren Iivo Niskanen. Martin Johnsrud Sundby kramar om Iivo Niskanen, VM 2017. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen,Martin Johnsrud Sundby

En avslappnad, skön och humoristisk karaktär, beskriver Johan Olsson. En stor idrottsman, säger Didrik Tönseth – medan Martin Johnsrud Sundby inte förstår vad som hände.

Det var inte bara en seger. Det var en fullständigt förbluffande uppvisning. Att Iivo Niskanen kunde blanda sig i medaljstriden, till och med möjligtvis ta upp kampen med favoriten Martin Johnsrud Sundby, var väntat.

Men att han skulle vara helt i en klass för sig, och också efter en lugn finish vinna med trygga 17,9 sekunders marginal hade få trott. Allra minst silvermedaljören Sundby.

– Det var minst sagt tuff konkurrens i dag. Jag gör ett jättebra lopp, har en jättebra dag och gör ett av mina bästa 15 kilometer klassiskt nånsin, berättar Sundby till Yle Sporten.

– Men så blir man slagen av en finsk toppåkare som helt enkelt är bättre än oss i dag. Då kan man lika väl vara nöjd med en silvermedalj.

Iivo Niskanen på väg mot prispallen, VM 2017.
Iivo Niskanen världsmästare på 15 kilometer klassiskt. Iivo Niskanen på väg mot prispallen, VM 2017. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Du hör till 2010-talets bästa skidåkare i världen och gör en av karriärens bästa tävlingar, hur är det då möjligt att Niskanen är så överlägsen?

– Jaa-a, det förstår inte jag heller. Jag vet att jag åker jättefort och när jag hör mellantider tänker jag bara ”hur kan jag ligga sådär långt bakom?”. Jag förstår inte hur det kunde ske. Men Iivo var omänskligt stark i dag och förtjänar att vinna.

”En stor idrottsman”

Norge hade en förträfflig laginsats med tre åkare bland de fem främsta. Didrik Tønseth knep femteplatsen, 53,2 sekunder bakom Niskanen.

– Jag är inte tillräckligt bra i dag, men jag vill genast gratulera Finland. Niskanen får guldet efter att vi fällde honom i lagsprinten. Han har förtjänat det, säger Tønseth utan att Yle Sportens ens behöver fråga honom om världsmästaren.

– Det är väldigt imponerande hur han planerat allting, legat i hårdträning för det här och kommer hit i sitt livs form. Han är en stor idrottsman.

Olsson: Fullständig utklassning

Johan Olsson har sannolikt varit världens bästa skidåkare under 2010-talet på att uttryckligen locka fram toppformen till mästerskap. Den här gången var förberedelserna dock alltför bristfälliga och Olsson fick nöja sig med nionde plats.

– Det är klart det inte är kul att sluta nia direkt, säger svensken. Samtidigt måste jag vara ödmjuk mot mig själv och se vilken bakgrund jag har den här gången.

– Jag måste också inse att jag snart är 37 år och tiden för mirakel kanske börjar vara över. Jag kanske inte riktigt är inne i primetime av min karriär längre.

Johan Olsson, VM 2017.
Johan Olsson får så småningom ge över åt nya mästare. Johan Olsson, VM 2017. Bild: Lehtikuva Johan Olsson

Den dubbla olympiska och världsmästaren har möjligtvis fått en tronföljare i tolv år yngre Niskanen, som Olsson har mycket respekt för.

– Jag känner Iivo lite grann, jag har tränat med honom för ett och ett halvt år sen på Mallorca. Och jag tycker väldigt bra om honom, det är en avslappnad kille med skön och humoristisk karaktär, beskriver Olsson.

– Jag väntade mig att han skulle vara väldigt, väldigt bra i dag, men att han skulle vara så här bra tror jag ingen förstod. Det är ju fullständig utklassning. Fullständig utklassning.

Hur ser du på Niskanens framtid?

– Han behöver ju i stort sett bara hålla den här nivån, svarar den trettonfaldiga mästerskapsmedaljören. Vilket i sig är svårt, men jag tror han har möjlighet att ta många medaljer också framöver, inte minst på OS nästa år.

Jublet följde Niskanen

Olssons svenska landsman Daniel Richardsson stämmer in i hyllningskören. Richardsson har liksom Olsson haft en jobbig säsong och slutade trettonde – men njöt av stämningen i Lahtisspåren.

– Det är fantastiskt kul att Niskanen får till det här på hemmaplan och roligt för hela Finland. Längs med hela banan hörde jag hela tiden var Niskanen fanns, det var sånt jubel där han for. Man förstod att han åkte fort när alla skrek så hårt.

– Han är en jättetalang och har redan många gånger visat att han kan åka jättefort. Än så länge har han varit lite ojämn, men när han väl åker fort är han bland de bästa i världen, säger Richardsson.

Sundbys unga utmanare

Martin Johnsrud Sundby, 32, har vunnit den totala världscupen två gånger men saknar fortfarande – så konstigt som det låter – ett individuellt stortävlingsguld.

Och nu börjar han så småningom vara uppåkt av yngre förmågor.

– Det är inte bara Iivo, utan en hel hög med unga åkare som kommer upp underifrån med Sergej Ustiugov, Johannes Kläbo och Iivo Niskanen i spetsen. De har betydligt fler år kvar i gamet än jag har.