Hoppa till huvudinnehåll

Åbo djurskyddsförening: Vi handlade i god tro

Katt gnuggar kinden mot djurbur.
Katter har vårdats med olagligt importerad medicin misstänker polisen. Katt gnuggar kinden mot djurbur. Bild: YLE/Christa Mäkinen hittekatt i bur

Åbo djurskyddsförening tillbakavisar alla anklagelser om brott med anledning av att föreningen har använt sig av ögondroppar inköpta i Grekland när djur har vårdats på Åbos djurskyddshem.

I ett inlägg på facebook skriver föreningens sekreterare Britt-Marie Juup att det handlar om okunskap hos djurskyddsövervakaren Heidi Leyser-Kopra och att hon har handlat i god tro och med goda avsikter.

Turun Sanomat berättade på torsdagen att Heidi Leyser-Kopra har blivit polisanmäld på grund av att hon olagligt skulle ha fört in ögondroppar från Grekland. Polisen i Raumo har bekräftat för tidningen att en polisutredning pågår kring misstänkt smuggling av läkemedel och misstänkt djurskyddsbrott.

Juup skriver att ögondropparna enbart har använts på ordination av en veterinär.

Leyser-Kopra vårdade katter på sin semester

Britt-Marie Juup förklarar också att Heidi Leyser-Kopra har som vana att vårda sjuka djur också då hon befinner sig på utlandssemester. Det hade hon gjort på sin senaste utlandsresa i Grekland där hon hade vårdat hemlösa katters variga ögon. I samband med det hade Leyser-Kopra upptäckt att samma ögondroppar som används vid Åbo djurskyddshem kunde köpas receptfritt i Grekland, till ett betydligt billigare pris jämfört med hemma i Finland. Leyser-Kopra hade därför köpte ett lager ögondroppar för att ta med sig tillbaka till djurskyddshemmet i Åbo.

Juup skriver att hon hoppas att detta kan beaktas när polisen gör sin utredning kring fallet.

Inte första gången djurskyddsföreningen polisanmäls

Ifjol polisanmäldes Åbos djurskyddsförening på grund av misstankar om förskingring. Förundersökningen som görs av Vasapolisen pågår fortfarande och väntas vara klar i maj.

Förundersökningen görs i Vasa eftersom ordförande för Åbo djurskyddsförening May-Lis Spiik tidigare har arbetat som polis i Åbo.