Hoppa till huvudinnehåll

Åbo hamn förbättrade sitt resultat ifjol

Tallink Siljas Galaxy och Viking Amorella lämnar Åbo hamn en isig vintermorgon i februari.
Frakttrafiken lyfte Åbo hamns resultat och förväntas öka också i år. Tallink Siljas Galaxy och Viking Amorella lämnar Åbo hamn en isig vintermorgon i februari. Bild: Yle/Linus Hoffman Silja Line,Tallink Silja Oy,Viking Line,Åbo hamn,Åbo,Färjetrafik på Östersjön,färja,Passagerarfartyg,passagerarfärja,sverigebåtar

Den positiva strukturomvandlingen syns också i Åbo hamns resultat. Ifjol ökade hamnens omsättning med sju procent till 22 miljoner euro och rörelsevinsten landade på 5,2 miljoner euro. En förbättring med ett par miljoner jämfört med året tidigare.

Trafikmängderna i hamnen ökade med fem procent eller 2,5 miljoner ton. Exportens andel var 1,4 miljoner ton och importens andel 1,1 miljoner ton. Bland annat hade Finnlines rutt mellan Åbo och Travemünde en positiv inverkan.

Ifjol åkte 3,3 miljoner passagerare via Åbo hamn och totalt 2 006 fartyg angjorde hamnen. Åbo hamn beräknar att frakttrafiken fortsätter att att öka i år.

De största investeringarna ifjol var hamnens installation av bergvärme samt den ökade beredskapen att ta emot passagerarfartygens avloppsvatten.

I framtiden ska Åbo hamn satsa på en förbättring av lastningen och den kapacitet som finns på hamnområdet.