Hoppa till huvudinnehåll

Finlands chefstränare om stafettbronset: En stor lättnad

Reijo Jylhä, det finländska skidlandslagets chefstränare
Reijo Jylhä var nöjd med att det blev en ny stafettmedalj. Reijo Jylhä, det finländska skidlandslagets chefstränare Bild: Lehtikuva Reijo Jylhä

Finlands chefstränare Reijo Jylhä var en lättad man efter damstafetten. Jylhä medger att han aldrig tidigare varit lika nervös inför en tävling.

Finlands damer kämpade länge om guldet och förlorade kampen om silvret först på upploppet. Jylhä ser emellertid inte den tredje platsen som en missräkning. Snarare tvärtom.

– Det här var en stor lättnad. Bronset är ett styrkebesked av hela laget. Vi ska komma ihåg att vi har genomlevt mycket med damlaget under de senaste två åren, säger Jylhä utan att specificera sig desto mer.

Jylhä tar Mononen i försvar

Hemmapublikens gulddrömmar grusades under den tredje etappen då Laura Mononen kroknade och tappade nästan en minut till Norges Astrid Jacobsen.

Jylhä är säker på att en annan laguppställning inte skulle ha lett till ett bättre slutresultat.

– De bästa damerna skidade och i den bästa möjliga ordningsföljden.

– Laura hamnade i ett tufft läge som debutant i en VM-stafett. Om man ser på tidigare stortävlingar så sker det ofta stora kast under en stafett. Vårt mål var att ta en medalj så vi är mycket nöjda, säger Jylhä.

"Vi vann en medalj"

Laura Mononen var tröstlös efter sin etapp. En timme efter tävlingen hade hon fortfarande rödsprängda ögon och hennes lagkamrater tröstade och peppade henne flera gånger om.

– Laura reagerade mycket kraftigt efter sitt lopp. Det är helt naturligt i dylika sammanhang. Hon var besviken och kände att hon hade förstört de övrigas insatser. Men verkligheten är att vi vann en medalj, poängterar Jylhä.

Jylhä hyllar Kristas taktik

Under den sista etappen drabbade Krista Pärmäkoski och Stina Nilsson samman i en kamp om silvret. Den duellen slutade i en svensk seger då Nilsson passerade Pärmäkoski på stadionområdet.

– Krista gjorde ett taktiskt perfekt lopp. Men Nilsson var seg och hängde med då Krista ryckte. I en slutspurt är Nilsson en av världens snabbaste skidåkare, konstaterar Jylhä.