Hoppa till huvudinnehåll

Hbl om Nymanska stiftelsen: Wrede tänkte avgå men ångrade sig

Bild som visar Hbl:s artikel om Nymanska stifelsen
Bild som visar Hbl:s artikel om Nymanska stifelsen Bild: Stina Sirén/Yle Hufvudstadsbladet,trygwe och hjördis nymans stiftelse

De otroliga vändningarna kring Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse fortsätter, skriver Hbl. Patent- och registerstyrelsen PRS hann knappt kräva styrelsens avgång förrän styrelseordföranden Kenneth Wrede meddelade om sin avgång – som han snart ångrade.

PRS krävde för ett par dagar sedan att rätten avskedar styrelsen för stiftelsen. Orsaken är långvariga och grova brott mot stiftelselagen. Hbl har en lång tid rapporterat om hur liten utdelningen från stiftelsen har varit och hur mycket pengar som har gått åt till rättegångar och omkostnader.

Wrede meddelade om sin avgång samma dag som PRS meddelade om sitt krav om avskedande. De två andra styrelsemedlemmarna meddelade om sin avgång samma dag.

Det speciella är att Wrede dagen efter, på torsdagen, drog tillbaka sin avskedsansökan.

Styrelsen förlorar Kofverhag gård om alla avgår?

Hbl skriver att om hela styrelsen avgår betyder det att styrelsemedlemmarna inte i rätten kan möta PRS krav om att styrelsen ska bytas ut.

Det innebär att ingen av styrelsemedlemmarna blir tvungen att ersätta rättegångskostnaderna om PRS vinner i rätten.

Men om hela styrelsen avgår innebär det enligt Hbl samtidigt att styrelsen förlorar tillgången till Kofverhag gård som var makarna Trygwe och Hjördis Nymans tidigare hem.

Gården har varit sommarviste för R. Kenneth Wrede och hans familj för en årlig hyra på 1 200 euro. Gården på Hangö udd har också varit knutpunkten i stiftelsernas styrelseverksamhet i decennier.