Hoppa till huvudinnehåll

HS: Vasakonstnären Fritz Jakobsson utsatt för tavelförfalskning

Vegas sommarpratare 2016 Fritz Jakobsson
Vegas sommarpratare 2016 Fritz Jakobsson Bild: privat vegas sommarpratare 2016 fritz jakobsson

Vasakonstnären Fritz Jakobsson har fått tag i en förfalskning av en av sina tavlor, rapporterar Helsingin Sanomat. Det är frågan om ett porträtt av Jakobssons dotter, målat år 1980.

Fritz Jakobsson fick nys om förfalskningen då hans vän upptäckte att samma tavla som Jakobsson har på sin vägg fanns till salu på Bukowskis auktion i Helsingfors.

- Min vän bad mig ta en titt på nätet och där fanns porträttet av min dotter. Det var slående likt. Jag kunde inte förstå hur tavlan kunde vara till salu där eftersom jag har den hemma på väggen, säger Jakobsson.

"Mycket välgjord förfalskning"

På Jakobssons begäran köpte vännen tavlan för att Jakobsson skulle få se den med egna ögon. Priset var 600 euro.

Enligt Jakobsson finns det flera detaljer som skiljer sig åt mellan originalet och förfalskningen.

- Det är lite olika form på kinderna. Håret, bakgrunden och signeringen är också annorlunda. Men förfalskningen är nog så pass välgjord att jag inte genast skulle upptäcka att det är något fel på den.

Granskas med hjälp av färgprover

Nu har Jakobsson skickat originalet och förfalskningen till Bukowskis så att fallet kan utredas med hjälp av bland annat färgprover.

Fritz Jakobsson säger att det är ett mysterium varifrån förfalskningen kommer.

- På Bukowskis var de lika tagna på säng som jag då jag meddelade att tavlan är en förfalskning.

Porträttet av Jakobssons dotter har följt med honom på många utställningar i olika länder och den har också funnits i konstkataloger.

"Aldrig varit med om något liknande"

Jakobsson tycker det hela är obehagligt och frågar sig om det finns flera förfalskningar i omlopp. Han säger att han aldrig varit med om något liknande under sin karriär som konstnär.

- Tidigare har jag bara stött på förfalskade trycksaker som ramats in och manipulerats.

Tänker du vidta några åtgärder på grund av det här?

- Jag är bara intresserad av varifrån förfalskningen kommer, vem som har gjort den.

På Bukowskis kan man inte kommentera fallet mer detaljerat i det här skedet.

- Vi vet väldigt lite om det tillsvidare eftersom vi inte sett originalet ännu. Men vi utgår från att det är så som konstnären säger, kommenterar vd Jori Keckman.

Keckman säger att förfalskningar tyvärr förekommer.

- Varje falsarium är beklagligt. Vi har ju aldrig något att vinna på att ett falsarium figurerar på marknaden. Andelen förfalskningar hos oss är minimal men vi vill ju förstås att den är noll.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Inga hinder för hästsportcentret i Korsholm

  Korsholms kommun arrenderar ut mark för hästsportcenter.

  Korsholms kommun beslöt på onsdagen att föreningen Wahlrooska rf. kommer få arrendera området i Solf där de planerar anlägga ett hästsportcenter.

 • Sommarlovet firades i Skeppsparken

  Kring 4000 barn och vuxna samlades i Skeppsparken i Vasa.

  Kring 4000 barn och vuxna samlades på onsdag när Skeppsparkens semesterkalas ordnades i Vasa. - Alla barnfamiljer har inte råd eller att resa bort under sommaren, därför ville vi ordna något för alla inne i stan, berättar arrangörerna.

 • "Vasa brukar ligga i topp"

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region.

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region, visar en ny undersökning som Satamittari har publicerat. Utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock tror att man har bäddat bra inför framtiden.

 • Mirka och italienska Cafro förenar sina krafter

  Mirka har köpt hela Cafros aktiestock.

  Mirka har köpt hela aktiestocken i det italienska företaget Cafro. Företagsköpet är ett led i Mirkas strategi att utvidga sin affärsverksamhet inom diamantsliplösningar.

 • Jakobstad river studiebostäder

  Det gäller Ab Bodgärdet nära Pedersöre kyrka.

  Jakobstad planerar riva över 130 studiebostäder byggda i slutet av 70-talet. Det är fråga om bostäderna i Ab Bodgärdet på Sockenvägen 5 nära Pedersöre kyrka.

 • Stöldvåg i Jakobstad

  Under en vecka har tre inbrott och en mopedstöld ägt rum.

  I Jakobstad har flera inbrott och en mopedstöld fått polisen att jobba den senaste veckan. Polisen ber allmänheten om tips.

 • Vasaregionen är mest konkurrenskraftig

  Vasa gick förbi Borgå tack vare stark företagsverksamhet.

  En undersökning som gjorts av Satamittari visar att Vasaregionen är Finlands mest konkurrenskraftiga region. Förstaplatsen togs tack vare en ökning i företagsverksamhet.

 • Christian Sandström: Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  "Du har ingenting att göra här, för du är inte i kontakt med dina känslor". Teaterregissörens ord kom som en kalldusch för skådespelaren Christian Sandström under en repetition på Wasa Teater. Nu tycker Sandström att han kommit i balans. Teaterchefen Christian Sandström berättar om sin inre resa hur han kom i kontakt med sina känslor och om sin homosexualitet.